• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Inovacije u bečkom turizmu: Od glampinga usred grada do spavanja na slami

B. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko želi, može za doručak lično da uzme jaje iz kokošinjca, i da uživa u rustikalnoj hotelskoj atmosferi

  • 0
beč Foto: Shutterstock

Ovo je priča o nešto drugačijem pogledu na, već mnogima poznat i omiljen, „carski grad“. Sve traženija „drugačija putovanja“ na kojima turisti doživljavaju individualna iskustva, motivisala su bečke hotelijere da kreiraju neobične smeštajne kapacitete u kojima gosti stiču novi pogled na grad. Tako su nastale smeštajne jedinice u nekadašnjem poslovnom prostoru, u kamper-prikolicama, u dnevnim sobama, u sobi nameštenoj prirodnom slamom ili u smeštaju sa kadom na terasi.

Bečki turizam tokom 2024. godine u prvi plan stavlja gradske četvrti, a cilj je da privuče pažnju gostiju na različite perspektive iz kojih se Beč može doživeti, jer sećanja i emocije za turiste postaju važniji od fotografija sa odmora.

Napušteno postaje moderno

U četiri bečke četvrti – Gushausfirtl, Karmeliterfirtl, Zervitenfirtl i Majdlinger Markt, nalazi se ukupno 28 smeštajnih jedinica koji nose naziv „Greclhotel“ (Hotel kvarta).

Koncept je sledeći: bivši poslovni prostori koji su trenutno prazni preuređuju se u apartmane. Svi se nalaze u prizemlju, a stara infrastruktura se ciljano zadržava. Često je unutrašnjost odvojena od ulice samo postojećim izlogom. Ranija upotreba tj. namena se i dalje oseća u vazduhu.

Na primer, u apartmanu „Majstor za abažure“, mnoge lampe, koje su izrađene u ovom prostoru, krase tavan. Iz kreveta u apartmanu „Trafikant“ može se direktno videti čuveni natpis „Tabak“, koji je prethodno bio montiran na fasadi. Apartman „Pilot“ nastao je od bivše putničke agencije. Recepcija ovde ne postoji, ali postoji digitalni portir sa brojnim informacijama o samoj četvrti.

Glamping usred grada

Hotel Daniel, direktno pored dvorca Belvedere, zapravo je moderan hotel sa klasičnim konceptom. Ali, neposredno ispred njega, goste očekuje poseban smeštaj na točkovima. Moderan kamper sa stambenim prostorom od 16 kvadratnih metara - prava je mešavina vintidž-šarma i modernog luksuza. Godina proizvodnje, 1952, na prikolici sa ugrađenim brojnim pametnim uređajima, skoro da se ne primećuje. Prostor je premljen kao obična hotelska soba: sa francuskim ležajem, toaletom, ravnim televizorom, bežičnim internetom, klima uređajem i grejanjem. Kamper je takođe zvučno izolovan.

Živeti umesto spavati

Nedaleko od Špitelberga, u 7. bečkoj opštini, nalazi se Altštat Vijena (Altstadt Vienna), butik-hotel u nekadašnjoj tipičnoj bečkoj stambenoj zgradi. Tu su 62 sobe i apartmani na pet spratova, kreirani od strane međunarodno priznatih dizajnera, poput Matea Tuna, i odišu atmosferom dnevnog boravka.

Na primer, „Opera Suite“ je dizajnirao arhitekta i hotelijer Roland Nemec. Opremljena je kolekcijom od 1.000 ploča sa gramofonom i čuvenom Lounge Chair sa otomanom.

Kokošija jaja i spavanje na slami

Direktno iznad svoje manufakture sirćeta i ulja, u 10. bečkoj opštini, stručnjak za specijalitete Ervin Gegenbauer uredio je pet specijalnih soba za turiste. Najneobičnija među njima je soba opremljena prirodnom slamom, premda su i ostale četiri su rustikalne i drugačije u odnosu na uobičajene hotelske sobe.

Utičnice vise sa plafona, vodovodne cevi prolaze kroz sobe, a prekidači za svetlo funkcionišu pomoću metalnih lanaca. Doručkuje se za dugim stolom, usred prodajnog prostora prodavnice, sa posetiocima i porodicom Gegenbauer, koja takođe živi tu. Ko želi, može za doručak lično da uzme jaje iz kokošinjca.

Korišćenje privatnog bazena i saune je takođe moguće. Ukupni utisak je da se posetioci osećaju kao lični gosti porodice, a ne samo kao turisti.

Kupanje iznad bečkih krovova

U hotelu „25hours“ moguće je kupanje na otvorenom u privatnom aranžmanu. Četiri sobe opremljene su kadama koje su postavljene na balkonu, čime se gostima nudi jedinstven pogled na centar grada.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>