• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbija od 1. januara 2024. preuzima presedavanje Ceftom: Ovo su nam ključni prioriteti

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iz PKS ističu da je i dalje velika međuzavisnost privreda svih zemalja članica

  • 1
špedicija, kamioni, kombiji, prevoz robe, kontrola kvaliteta Foto: Shutterstock

Srbija od sutra, 1. januara 2024. godine, preuzima predsedavanje Centralno- evropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA), a savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Nenad Đurđević, rekao je da je CEFTA naše najviše izvozno tržište.

Đurđević je za RTS rekao da je veoma veliki obim razmene sa CEFTA-om i da je do novembra ove godine ukupan promet 5,4 milijarde evra, a od toga je 3, 9 milijardi izvoz, odnosno 1,4 milijarde uvoz.

"Znači, dve i nešto milijarde je suficit. Tako da su to značajna sredstva za naše kompanije gde mi zaista ostvarujemo vrlo dobre rezultate, jer smo prepoznati kao kvalitetni, imamo dobru robu, imamo vrlo konkurentnu robu. Kada bismo uspeli još da neke političke nesuglasice ili nerazumevanja - otklonimo, to tržište bi bilo mnogo značajnije, jer trenutno ima puno barijera", objasnio je on.

Osvrćući se na ponašanje Prištine i zabranu ulaza gotovo svih proizvoda iz centralne Srbije u južnu pokrajinu, on je istakao da je do sada direktan gubitak negde oko 120-130 miliona evra, ako se poredi promet iz prošle godine i promet ove godine, odnosno neostvareni promet ove godine.

"Imate tu i neostvarene plasmane, imate trošak zbog pronalaženja novih partnera, izvoza u treće zemlje i ono što je, takođe, zanimljiv podatak jeste da sada od tih 37 procenata gotovih proizvoda koje plasiramo na takozvano Kosovo - 40 posto čine međunarodne multinacionalne kompanije. Tako da je, u stvari, interesantno da ta jedna mera, koja se tiče naravno nas, jer te kompanije rade kod nas, stvara dodatu vrednost ovde i postoji veliki pritisak i tih međunarodnih kompanija i tih država, odakle one dolaze da se ove mere ukinu", naglasio je on.

Đurđević rekao i da to samo govori koliko je velika međuzavisnost privreda svih zemalja članica i dodao da je CEFTA sporazum, u trenutku kada je donet 2006-2007. godine, bio jedan veliki iskorak, ali da se posle petnaestak godina pokazalo da ima mnogo problema koji ga opterećuju.

"Mislim da je potrebno neko vreme da bi se našao neki novi iskorak, novi okvir, reforma, reorganizacija, kako god hoćete da zovete, da bi potencijali regionalne saradnje bili na najbolji mogući način prepoznati", kaže Đurđević i dalje ističe da je agenda CEFTA-e u suštini određena CEFTA sekretarijatom i da je čine prioriteti koji su utvrđeni i koji nisu ispunjeni, a to je pre svega međusobno priznavanje dokumenata, kako bi se kompanijama olakšalo poslovanje.

Tu, pre svega, misli na nalaze laboratorija.

"Međutim, odluke bi mogle mnogo brže da se sprovode u okviru tzv. SID plus, a to je elektronska razmena dokumenata iz oblasti carine, sertifikata fito i veterinarskih. Dakle, svi tehnički preduslovi su se stekli da se ti dokumenti tako razmenjuju i krenulo je pilot testiranje. Međutim, još uvek kompanije moraju da donose fizički, dokument u papiru, i mi očekujemo da će se od sledeće godine pod predsedavanjem Srbije ta stvar otkloniti", dodao je.

Kao treći prioritet naveo je tzv. e-komerc, odnosno elektronsku trgovinu - dogovor oko ovih poštanskih paketa. "Prioriteti su, u suštini, odluke koje su usvojene na tehničkim komitetima CEFTA-e do sada, a koje, evo, već tri godine čekaju političke odluke i to je opterećenje koje postoji i mi bi trebalo da uspemo da prevaziđemo ta politička nesuglasja, pre svega na nivou Prištine i Beograda kako bi se 2024. ove odluke odblokirale".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    31. decembar 2023 | 13:36

    Подршка.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>