• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalna verzija Mikija Mausa je sada u javnom vlasništvu: Proverili smo sa advokatom šta to znači za Dizni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gigant se ranijih godina svojski trudio da se promeni zakon kako bi se autorska prava produžila

  • 0
Miki Maus parobrod Vili Pritnskrin: Youtube/Walt Disney Animation Studios

Originalni Miki Maus više ne pripada kompaniji koja ga je stvorila, već postaje javno dobro. Autorska prava na "Parobrod Vili", kratku crno-belu animaciju iz 1928., kojom je publici prvi put predstavljen čuveni crtani junak koji će postati simbol američke pop kulture, prema američkom zakonu ističu nakon 95 godina, odnosno danas, 1. januara. 

Kompanija se ranijih godina svojski trudila da se promeni zakon kako bi se autorska prava produžila. Šta ova promena sada znači za Dizni i kako će se odraziti na njihov rad?

- Naknadne verzije Mikija Mausa su i dalje zaštićene, dok i tim verzijama ne istekne 95 godina od prvog objavljivanja. Svaki put kada Dizni kreira novu verziju Mikija Mausa, Dizni uživa iznova autorskopravnu zaštitu. U prvoj verziji Mikija Mausa ima veliki rep i nos koji liči više na nos pacova, nego na nos miša, tako da je lik dosta menjan. Dokle god Dizni bude nalazio načine da modernizuje svoje popularne likove, nije problem da izgubi autorska prava na nekoj starijoj verziji lika - ističe advokat Sonja Pekić za Telegraf Biznis.

Dodaje i da je kompanja zaštitila Mikija Mausa kao žig, te da ima pravo da zabrani drugima da neovlašćeno koriste žig.

- U tom slučaju ne bi došlo do povrede autorskih prava, već povrede prava na žig, ali svakako, Dizni je pravno zaštićen.Takođe, Dizni je još 1948. godine preko Wipo platforme Madrid Monitor zaštitio Mikija Mausa kao žig za teritoriju mnogo zemalja - ističu iz advokatske kancelarije Pekić.

- Autorsko pravo i žig su različite vrste prava intelektualne svojine, autorska dela su knjige, računarski programi, muzička dela, slike i slično, dok se žigom pretežno štite imena brenda i logo, ali može doći do preklapanja kada su na primer u pitanju grafičke ilustracije, kao što je lik Mikija Mausa - zaključuje advokatica Pekić.

(Telegraf Biznis)

Video: Dolores je mama i preduzetnica: "Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>