• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Farmaceutskom gigantu Moderna trebaće još dve godine da se oporavi od pada potražnje za kovid vakcinom

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analitičari kompanije Openhajmer predviđaju da će američki proizvođač lekova u narednih nekoliko godina zbaciti pet novih proizvoda

  • 0
Moderna, korona virus vakcina Foto: Tanjug/AP

Akcije farmaceutskog giganta Moderna porasle su za više od 13% u utorak, nakon što su analitičari investitorske kompanije Openhajmer procenili da bi ova kompanija do 2026. mogla da izbaci na tržište pet novih proizvoda.

Ovakva predviđanja dolaze nakon što se završila 2023, turobna godina za kompaniju Moderna, čije su akcije u proteklih 12 meseci pale za 45%, kako se potražnja za kovid vakcinom sunovratila u celom svetu.

Analitičar kompanije Openhajmer Hartadž Sing navodi da će potražnja za vakcinom dodatno pasti u ovoj godini, ali da je u 2025. moguće očekivati određeni porast prodaje, koji bi bio u skladu sa povećanom edukacijom o kovidu i svesti o prisustvu bolesti.

Sing je bio još optimističniji u proceni lansiranja mogućih novih proizvoda Moderne u narednih 12 do 18 meseci i istakao da bi ti lekovi mogli povećati prodaju u 2025.

Moderna koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Moderna trenutno čeka april kada bi američka Uprava za hranu i lekove (Food and Drug Administration - FDA) trebalo da izda odobrenje za eksperimentalnu vakcinu protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) koji obično izaziva blage simptome slične prehladi, ali može da ozbiljno ugrozi zdravlje starijih osoba i u nekim slučajevima - dece.

Nova vakcina protiv gripa koju je razvila ova kompanija trebalo bi takođe da dobije odobrenje u ovoj ili 2025. godini, dodao je analitičar Openhajmera. Ta eksperimentalna vakcina razvila je jači imuni odgovor protiv četiri soja virusa u odnosu na druge postojeće vakcine.

Međutim, verovatno najvažniji “adut” za procenu analitičara da bi akcije Moderne mogle značajno porasti jeste i razvoj personalizovane vakcine protiv raka.

Sing je objasnio da bi kompanija mogla da u FDA podnese zahtev za ubrzano odobrenje upotrebe vakcine tokom 2024. ili početkom 2025. godine, s obzirom na to da se takav zahtev podnosi u slučaju da se lek “koristi u lečenju ozbiljnih stanja” i ispunjava ono što FDA naziva “nezadovoljenim medicinskim potrebama”, na osnovu kliničkog ispitivanja.

Vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci Moderne i farmaceutske kompanije Merk trenutno zajedno istražuju prednosti kombinovanja vakcine sa lekom Keitruda, Merkovom terapijom za lečenje pacijenata s melanomom i drugim vrstama raka.

Moderna je u svom izveštaju o zaradi u trećem kvartalu 2023, koji je poslat akcionarima u novembru navela da očekuje da će prihod pasti na 4 milijarde dolara u 2024. pre nego što ponovo poraste 2025.

Kompanija očekuje da se oporavi i bude na pozitivnoj nuli od pada akcija u proteklom periodu - 2026. godine.

Moderna je takođe rekla da planira da lansira do 15 proizvoda u narednih pet godina - cilj koji je prvi put iznet tokom godišnjeg sastanka održanog u septembru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>