• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Fruškogorski koridor gotov do sredine 2026. godine"

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dužina ovog koridora je 47,7 kilometara

  • 0
Igor Mirović, fruškogorski koridor Foto: vojvodina.gov.rs

- Iriški tunel i ceo Fruškogorski koridor biće završeni do kraja juna 2026. godine - izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, ističući da će taj tunel biti naduži u Srbiji (3,5 kilometara) i, praktično, najveći ekološki projekat, jer će kompletan teretni i veći deo putničkog saobraćaja sa Fruške gore biti spušten u tunel.

Vesić, koji je juče sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obišao radove na izgradnji tunela, naveo je da je dužina Fruškogorskog koridora 47,7 kilometara.

- Do kraja 2025. završićemo dva mosta u Novom Sadu, i ceo koridor biće gotov, uz opremanje tunela do juna 2026. Tada će biti pušten u saobraćaj. Od Zrenjanina će se, brzom saobraćajnicom do Novog Sada i dalje Fruškogorskim koridorom, do Loznice stizati za oko sat i po. To će potpuno promeniti način života ljudi, privući nove investicije, otvoriće se radna mesta, podstaći razvoj lokalnih biznisa, turizma... Zato je Fruškogorski koridor važan - istakao je Vesić i dodao da će deonica duga 54 kilometara od Šapca do Loznice biti završena ove godine, kao i dve deonice Moravskog koridora – od Preljine do Adrana, i od Koševa do Trstenika, ali i deo Kuzmin – Sremska rača dug 18 kilometara.

Takođe, deonica Pakovraća - Požega biće završena u septembru, sa dva tunela, od kojih je jedan – Laz, probijen i oprema se, dok je drugi - Munjino brdo, jedan od najtežih za probijanje zbog geološkog sastava tla.

Tokom 2024. godine biće zavšren i Dunavski koridor, od auto-puta Beograd – Niš do Požarevca, dug 23 kilometara, zatim deonica od „Miloša Velikog“, odnosno od petlje Divci do Valjeva...

- To je sve 166 kilometara novih puteva, koje je predsednik najavio u ovoj godini. Spojićemo na mrežu puteva Požarevac, Kraljevo, Trstenik, Požegu, Loznicu...  - rekao je Vesić i podsetio da su sredinom decembra započeti radovi na dva važna projekta – brzoj saobraćajnici Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, dugoj 105 kilometara, i na brzoj saobraćajnici „Osmeh Srbije“ od Bačkog brega do Srpske Crnje, u dužini od 186 kilometara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>