• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

RATEL: Srbija dobila poziciju za satelitsku mrežu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naša zemlja je jedna od malobrojnih koja ima istu orbitalnu poziciju za buduću FSS i BSS satelitsku mrežu, navodi se u saopštenju

  • 0
srbija Foto: Shutterstock

Srbija je dobila geostacionarnu orbitalnu poziciju za FSS i BSS satelitsku mrežu, saopštilo je Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL). Kako se navodi, dobijanje geostacionarne orbitalne pozicije i odgovarajućeg frekvencijskog resursa, dostignuće je od izuzetnog značaja za Srbiju i predstavlja značajnu prednost, a pre svega ekonomsku korist, zbog smanjena troškova realizacije navedenih mreža.

"Satelitska mreža Srbije je upisana u FSS (Fixed Satellite Service) Plan, Appendix 30B i BSS (Broadcast Satellite Service) Plan (Appendix 30/30A), što predstavlja vredan resurs za realizaciju i razvoj satelitskih komunikacija u Srbiji", piše u saopštenju.

Ističe se i da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja koja ima istu orbitalnu poziciju za buduću FSS i BSS satelitsku mrežu. U RATEL-u podsećaju da je još 2020. podnet zahtev za upis satelitske mreže Srbije u FSS Plan i izmenu orbitalne pozicije satelitske mreže Srbije u BSS Planu.

"Pored toga, RATEL je inicirao i izmenu RR Appendix 30B, radi pojednostavljenja postupka upisa satelitskih mreže u FSS Plan i na ovu temu je otvorena tačka dnevnog reda svetske konferencije AI7 Topic E. Inicijativi RATEL-a su se pridružile i administracije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Moldavije, Gruzije i Južnog Sudana, koje su takođe podnele zahtev za upis u FSS Plan", navodi se dalje u saopštenju.

Dodaje se i da je Svetska konferencija o radio-komunikacijama (WRC23), u organizaciji Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) održana u periodu 20. novembra do 15. decembra 2023. godine u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>