• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Top šefovi za 3 dana zarade prosečnu platu: Do ručka im leže više novca nego tipičnom Britancu za celu godinu

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Plata šefova FTSE 100 će premašiti srednju godišnju platu od 34.963 funti za radnike sa punim radnim vremenom

  • 0
šef, direktor Foto: Pixabay

Šefovi najvećih britanskih kompanija će danas do ručka zaraditi više novca nego što će tipičan radnik zaraditi tokom cele godine, tvrdi istraživanje.

Plata šefova FTSE 100 će premašiti srednju godišnju platu od 34.963 funti za radnike sa punim radnim vremenom, kaže Centar za visoke plate.

Uključujući penzije, prosečna nagrada najviših šefova iznosi 3,81 miliona funti godišnje. To iznosi 1.170 funti po satu - 109 puta više od prosečne cene punog radnog vremena.

Vrhunski gradski advokati će morati da sačekaju početak sledeće nedelje da bi premašili srednju godišnju platu radnika. Rukovodioci kompanija izlistani na većem FTSE 350 zarađuju srednju platu od 1,32 miliona funti, tako da će morati da rade do 10. januara da bi prestigli godišnju platu radnika u Velikoj Britaniji, prema Centru za visoke plate prenosi Bi-Bi-Si.

Vodeći bankari će 17. januara prestići prosečnu platu radnika. Obračuni su zasnovani na platama objavljenim u godišnjim izveštajima kompanija.

Kongres sindikata (TUC), koji predstavlja 48 sindikata članica, rekao je da su brojke znak da se Velika Britanija suočava sa "opscenim nivoima nejednakosti u platama".

Direktor Centra za visoke plate Luk Hildijard rekao je da brojke dovode u pitanje tvrdnje da oni koji najviše zarađuju u Britaniji nisu bili dovoljno plaćeni.

- Kada političari slušaju ove pogrešne stavove, nije iznenađujuće da na kraju imamo veliku nejednakost i stagnirajući životni standard većine stanovništva - rekao je on.

Kalkulacije Visokog platnog centra pretpostavile su da izvršni direktori rade 62,5 sati nedeljno, na osnovu studije koju je iz SAD sprovela Harvardska poslovna škola.

Ovo je jednako 12,5 sati dnevno, ne uključujući vikende i praznike u Engleskoj i Velsu.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako da menjamo radne navike i šta je Lean&Kaizen u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>