• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Advokat pojašnjava šta znači preporuka Vlade Srbije: Da li morate na posao 8. januara? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada Srbije donela je preporuku da 8. januar bude neradan dan

  • 4
božić, zastava, srbija Foto: Shutterstock, Pixabay

Vlada Srbije donela je zaključak kojim se preporučuje da 8. januar, drugi dan Božića, bude neradan dan, kao i da onima koji ovaj dan provedu u radu, bude isplaćena uvećana dnevnica za rad na dan praznik koji je neradan. Da li to znači da je pred nama produženi vikend? Advokat pojašnjava za Telegraf Biznis da li ćete ipak "morati" na posao prvi dan sledeće nedelje.

- To je interesantno, preporuka nije obavezujuća za poslodavce i mogu da obavežu radnike da dođu na posao. Državni organi i javna preduzeća će se verovatno držati ove preporuke, ali privatni sektor nema tu obavezu. Nema nikakve obaveznosti niti su propisane sankcije - kaže za Telegraf Biznis advokat Stefan Pekić iz advokatske kancelarije Pekić.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, ako verski praznik pada u dane vikenda, ne važi pravilo prenosa na prvi naredni radni dan. Zato je, kako objašnjava advokat, i bilo nužno da se ova "preporuka" Vlade donese.

Da li ćete raditi 8. januara?

Glasajte

Ipak, naglašavamo - ona nije obavezujuća! A šta je sa uvećanim dnevnicama?

Ovde je, da tako kažemo, reč o "dobroj volji" poslodavca. Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).

Odnosno, na 7. januar, dan kada se praznuje Božić. Podsetimo, današnji dan, kada obeležavamo Badnji dan i veče, nije neradan dan u Srbiji, ali će prodavnice i ostali objekti imati skraćeno radno vreme.

No vratimo se ponedeljku. S obzirom na to da Zakonom nije definisano da 8. januar bude neradan dan, a zaključak Vlade Srbije samo preporučuje da se za 8. januar uplati uvećana dnevnica za one koji rade, sve će zavisiti na kraju od volje vašeg poslodavca.

Na ovom linku možete proveriti kako će raditi objekti 8. januara, i da li ćemo u prodavnice tek od utorka.

Da li ćete dobiti "duplu dnevnicu"?

Glasajte

Neradni dani ove godine

Nakon Božića, sledeći neradni dani su 15. i 16. februara, kada obeležavamo Dan državnosti, zatim Praznik rada koji se praznuje neradno 1. i 2. maja i Vaskršnji praznici koji se ove godine praznuju neradno 3, 4, 5. i 6. maja i za kraj očekuje nas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar.

To znači da je pred nama još 10 neradnih dana u 2024. godini.

Pišite nam u komentarima, da li ćete vi na posao u ponedeljak?

(Telegraf Biznis)

Video: Ilija je sa 19 godina napustio fakultet, i počeo da razvija svoj talenat

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nepravda

    6. januar 2024 | 15:00

    Trebalo bi da vazi i za privatni sektor isto kao i za drzavni da bude neradan dan 8 januar jel ovo je diskriminacija nas koji radimo 8 januara jel vecina privatnika tera radnike da rade a pritom nece ni isplatiti duplu dnevnicu znaci trebalo je pod obavezno da se stavi neradan dan za sve jel ovako neko ce da rinta a neko da uziva i isto ce mo biti placeni SRAMOTA!

  • milan

    6. januar 2024 | 14:18

    Ja se u ponedeljak. Ujutru vraćam sa posla tako da mi je svejedno radim sedmog uveče za bozic.tako da ispade osmog odmaram ovako ili onako .

  • Lekin Slobodan

    6. januar 2024 | 15:08

    Radio 30 godina ba GP Srpska Crnja i nikad mi nije plaćen rad na državni praznik?Kako da to ispravim?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>