• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo jačanje bankarskih veza Turske i Kine: Ziraat bank objavila finansiranje teško pola milijarde dolara

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 1 min.

I izvozne kreditne banke Turske i Kine (Turk Eximbank i China Eximbank) potpisale su u novembru prošle godine ugovor o razumevanju

  • 0
Ziraat Banka Foto: bozac / Alamy / Alamy / Profimedia

Turska državna banka Ziraat Bank objavila je danas da je obezbedila finansiranje od 500 miliona dolara sa Export-Import Bank of China (Exim Bank).

Dvodelno finanisiranje (prvi deo je "težak" 400 miliona dolara, a drugi oko 700 miliona juana (98 miliona dolara)), sa rokom dospeća od 3 godine biće namenjeno pre svega turskim izvoznicima, saopštila je Ziraat banka.

Inače, saradnja Ziraat Bank i Exim Bank traje već neko vreme: pre 3 godine su potpisali ugovor o pozajmici od 400 miliona evra, kojim su Kinezi Turcima u dve tranše dali 320 miliona dolara, plus 500 miliona juana (oko 80 miliona dolara), kako bi ojačali trgovinu u lokalnim valutama.

Ova pozajmica je bila namenjana za potrebe finansiranja kompanija koje učestvuju u trgovini Kine i Turske.

I izvozne kreditne banke Turske i Kine (Turk Eximbank i China Eximbank) potpisale su u novembru prošle godine ugovor o razumevanju, kojim se pojačava saradnja u bankarskom sektoru dve zemlje.

Kako je tada saopšteno "paralelno/zajedničko finansiranje će biti omogućeno za projekte i transakcije koje će zajedno preduzimati turske i kineske kompanije u drugim zemljama". Ovaj ugovor je namenjen "zaštiti konkurentnosti turkih izvoznika pristupom novim izvorima finansiranja", saopštila je tada Turk Eximbank.

(Biznis Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>