• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve zavisi od ovog moreuza: Goldman Saks upozorava da bi nafta mogla da poskupi - dvostruko

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos tome što se ovaj scenario smatra „manje verovatnim“, Dan Strujven se pridružuje široj grupi analitičara iz celog energetskog sektora koja osuđuje situaciju u Crvenom moru

  • 0
Strait of Hormuz Foto: Shutterstock

Globalne cene sirove nafte će se udvostručiti, ako poremećaji izazvani napadima jemenskih Huta budu uticali i na Ormuški moreuz, rekao je u subotu u intervjuu za CNBC Dan Strujven, šef istraživanja oblasti nafte u vodećoj investicionoj banci Goldman Saks.

Huti su, de fakto, postavili blokadu plovidbama kroz Crveno more i nastavili da napadaju teretne brodove, nakon eskalacije neprijateljstava između Izraela i Hamasa u Gazi. Podsećamo, cene nafte su već skočile 2. januara ove godine.

Militanti sa sedištem u Jemenu gađaju brodove za koje se smatra da su povezani sa Izraelom, iako se to ne može znati pouzdano, a kažu da su ti napadi "u znaku solidarnosti sa teškim položajem Palestinaca".

- Ako biste imali poremećaje u Ormuškom moreuzu na mesec dana, cene bi porasle za 20 odsto - rekao je Strujven, dodajući da bi produžene komplikacije u tom moreuzu na kraju mogle udvostručiti cene "crnog zlata".

Uprkos tome što se ovaj scenario smatra „manje verovatnim“, Strujven se pridružuje široj grupi analitičara iz celog energetskog sektora koja osuđuje situaciju u Crvenom moru, poslednjih nedelja.

Sve veći napadi Huta primorali su globalne brodarske kompanije da preusmere svoja plovila sa ključnog plovnog puta - na rutu oko Rta dobre nade, na južnom delu Afrike.

Teretnjacima koji putuju iz Azije u Evropu ili Severnu Ameriku, ta putanja produžava putovanje za oko 6.000 nautičkih milja, i ​​može da odloži vreme isporuke robe do mesec dana; to sve neizbežno dovodi do povećanja troškova isporuke, navodi se.

Podseća se da su Huti lansirali rakete najmanje dve desetine puta od 19. decembra do sada.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>