• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pala nezaposlenost u ovoj zemlji: Da li je to dobar signal i za naše? Nevena kaže "previše su opušteni"

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova mediteranska država je poslednjih godina postala primamljiva i digitalnim nomadima, jer nudi jeftine kuće - za svega 1 evro

  • 0
Rim cene Foto-kolaž: Telegraf.rs, Shutterstock

Nezaposlenost u Italiji je u novembru pala na 7,5 odsto sa oktobarskih 7,7 odsto, objavio je danasNacionalni institut za statistiku - Istat. Broj nezaposlenih je mesečno pao za 66.000 na oko 1,9 miliona, dok je istovremeno broj zaposlenih porastao na oko 23,7 miliona, navodi se na veb stranici Istata.

Stopa nezaposlenosti mladih između 15 i 24 godine je pala na 21 odsto sa oktobarskih 23,6 odsto. Ako uporedimo podatke iz tromesečnog perioda - od septembra do novembra - sa prethodnim kvartalom, zaključujemo da je zaposlenost u Italiji kvartalno porasla za 0,6 odsto, odnosno za 130.000 novih zaposlenih.

Inače, ukoliko ste iz Srbije, a želite da živite i radite u Italiji, posao možete pronaći preko ove dve stranice - Ti Consiglio i infoposlovi. Takođe, opcija su agencije za zapošljavanje u Italiji, kao i grupe na društvenim mrežama.

Ova mediteranska država je poslednjih godina postala primamljiva i digitalnim nomadima, jer nudi jeftine kuće - za svega 1 evro, a kako je jedna od najposećenijih na svetu, pruža brojne poslovne ponude u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Naša čitateljka Nevena, koja je nedavno posetila Milano, pisala nam je o svojim utiscima iz tog grada, a na pitanje Telegraf Biznisa da li bi živela i radila u Italiji, odgovara:

"Italija me je oduvek privlačila i da ste me pitali sa mojih 20 godina u kojoj državi bih želela da živim, bez razmišljanja bih rekla da je to ta zemlja. Ipak, kako postaješ zreliji, tako shvataš da ničija trava nije zelenija. Više puta sam bila u zemlji, doduše najviše u Rimu i sada poslednji put sam posetila Milano. Ono što mogu da primetim je da u svakoj prodavnici kao obezbeđenje rade crnci, kao da za njih nema boljeg posla, a živimo u 21. veku".

- Ne kažem da je svugde tako, ali mi se nije dopao ni pristup koji imaju prema poslu... Recimo, na aerodromu su službenici gledali utakmicu zbog čega smo čekali sat vremena na kontrolu i zakasnili na poslednji metro iz grada do smeštaja. Previše su opušteni, čekate u redu unedogled, iako nemaju nijednu mušteriju ispred... - zaključuje Nevena (32).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>