• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisan ugovor za nabavku savremenog softvera za izradu železničkog reda vožnje

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrednost projekta je 1,1 milion evra

  • 0
Goran Vesić Foto: Predrag Mitić

U Vladi Srbije danas je potpisan ugovor za nabavku savremenog softvera za izradu železničkog reda vožnje koji će omogućiti veći stepen iskorišćenosti kapaciteta železničke infrastrukture, olakšati i unaprediti rad zaposlenih u železnici i omogućiti putnicima da na jednostavan i savremen način imaju uvid u red vožnje železnica Srbije, navodi resorno ministarstvo.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, izvršni direktor kompanije “Siemens mobility” Matijas Herman Koh i direktor te kompanije Frank Zene.

- Ako se po jutru dan poznaje, onda su današnji događaji važni za železnicu Srbije jer po mom dubokom uverenju ovo je dobar uvod za jednu uspešnu godinu - rekao je Vesić i dalje istakao: "U skladu sa ciljevima Vlade Srbije koji se odnose na digitalizaciju poslovanja i automatizaciju poslovnih procesa, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u okviru projekta modernizacije železničkog sektora u našoj zemlji koji se finansira iz kredita Svetske banke i Francuske agencije za razvoj, otpočinje projekat razvoja softvera za izradu i praćenje reda vožnje u železničkom saobraćaju".

Vesić je naveo da je u međunarodnom postupku, sprovedenom u skladu sa pravilima Svetske banke, doneta odluka da se posao poveri konzorcijumu – “Siemens mobility” i kompanije “Hacon” iz Nemačke, a vrednost projekta je 1,1 milion evra. Naglasio je da je izrada i instalacija ovog softvera, po ugledu na najsavremenija rešenja koja se primenjuju u Evropi i svetu, ključni korak ka optimizaciji železničkog reda vožnje u železnici Srbije.

- Primena softvera unaprediće ukupnu konkurentnost srpske železnice, a korist će osetiti svi, zaposleni i putnici. Realizacijom ovog projekta Vlada Srbije nastavlja sa unapređenjem železnice sa krajnjim ciljem da železnički transport postane okosnica daljeg razvoja saobraćaja u našoj zemlji.

Vesić je naveo i da u Srbiji trenutno postoji 76 kilometara brze pruge između Beograda i Novog Sada, te da će do kraja ove godine biti završeno 108 kilometara brze pruge između Novog Sada i Subotice, a u martu sledeće godine počeće da saobraća brzi voz između Beograda i Subotice. Očekuje da ćemo u 2026. godini biti povezani brzom prugom sa Budimpeštom i da će se brzinom od 200 kilometara na sat putovati od Beograda do Budimpešte za manje od tri sata.

Izvršni direktor kompanije “Siemens mobility”, Matijas Herman Koh, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora i zahvalio na ukazanom poverenju kada je u pitanju implementacija ovog softvera. Istakao je da je ovaj sistem moderan i pouzdan i dodao da je “Siemens mobility” postala najveća kompanija kada je u pitanju izrada softvera i digitalizacija železnice, te da mogu da ponude održiva i pouzdana rešenja.

- Nadam se da ovo nije poslednji ugovor koji smo potpisali i možete da budete sigurni da će ‘Simens’ biti iskren i pouzdan partner u želji da unapredite železničku infrastrukturu u Srbiji - rekao je Herman Koh.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>