• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Digitalizacija "uštedela" 17 godina čekanja lane: Šta vozaču kamiona znači ovaj carinski sistem?

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koncept SEED sistema nastao je kao rešenje za stvaranje elektronske platforme koja bi omogućila automatsku i brzu razmenu informacija na carini

  • 0
hrana, roba, uvoz, izvoz Foto: Shutterstock

U jeku pandemije virusa korona, kada je hitno reagovanje u transportu esencijalnih roba - poput medicinske opreme, hrane i lekova - postalo izuzetno važno, jedan sistem odigrao je ključnu ulogu u olakšavanju carinskih procedura. U pitanju je CEFTA SEED (Systematic Exchange of Electronic Data), sistem za elektronsku razmenu podataka, uspostavljen još 2010.

Inicijalno, sistem je bio usmeren na razmenu carinskih informacija između administracija potpisnica CEFTA sporazuma (Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini). Ali, tokom vremena, njegova funkcionalnost je proširena, kako bi SEED podržao različite vrste pošiljki i procesa.

Dugi redovi kamiona koji čekaju na granicama, komplikovani procesi razmene informacija među carinskim administracijama, birokratske prepreke, gomile papira, netransparentni i spori procesi - odavno su bili alarm da se stvari promene. Gubili su se sati, pa i dani u čekanju na granicama, a roba bi propadala...

Koncept SEED sistema nastao je kao rešenje za stvaranje elektronske platforme koja bi omogućila automatsku i brzu razmenu informacija na carini. Cilj je bio eliminisati gubitak vremena i papirologiju, omogućiti transparentnost i tačnost podataka, te osigurati bolju koordinaciju između CEFTA strana u obradi roba na granicama.

Postalo je jasno da su carine "uska grla" koja se moraju modernizovati i digitalizovati, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući povezanosti kroz SEED, za godinu dana vreme čekanja na graničnim prelazima smanjeno je za 7 minuta po kamionu. Prosečno čekanje na svim prelazima unutar CEFTA-e u 2023. bilo je 86 minuta, a imajući u vidu da je ove godine bilo više od 1.300.000 prelaza kamiona - to čini ukupno smanjenje čekanja od 17 godina u 2023.

Efikasna razmena podataka i dokumenata donosi direktne koristi ekonomskim subjektima, smanjujući opterećenja i olakšavajuči trgovinske procedure. Putem digitalizacije - procesi se pojednostavljuju, a smanjuju se kašnjenja i troškovi.

Iz perspektive jednog vozača kamiona i njegove kompanije, implementacija SEED sistema ima nekoliko ključnih prednosti: manje čekanja na graničnim prelazima, jednostavnije inspekcije i smanjenje birokratije, niži troškovi transporta robe, odnosno celokupne logistike - goriva, radnih sati i troškova vozila.

Ako se ovaj proces posmatra iz uloge carinika, kao službenika koji pregledaju robu koja ulazi ili napušta zemlju kako bi osigurali da se pridržava zakona i propisa, i tu se stvari značajno menjaju. Pre uspostave SEED sistema, carinici su se oslanjali na velike količine fizičke dokumentacije i ručne provere.

Proces je uključivao pregled i upoređivanje papirnih dokumenata kao što su fakture, certifikati, deklaracije, kao i slanje robe na fizičke inspekcije radi provera. Sa ovim sistemom, međutim, proces postaje efikasniji i automatizovaniji. Carinici imaju pristup elektronskim podacima i dokumentima, što omogućava bržu proveru, automatsko usklađivanje podataka i identifikaciju potencijalnih rizika.

Time su olakšane carinske procedure, smanjeno je vreme potrebno za pregled, a osigurana je tačnost informacija. Sve ovo kao rezultat donosi brži protok robe preko granica, ali i celokupno efikasnije funkcionisanje trgovinskih tokova, dodaje se.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>