• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Diofa Fund Management kupio Indotekov portfolio poslovnih objekata u Beogradu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"U pitanju je najveća pojedinačna transakcija kako u Srbiji tako i na tržištu Jugoistočne Evrope"

  • 0
Kancelarije će ličiti na kafeterije Foto: Pixabay

Diofa Fund Management kupio je Indotekov portfolio poslovnih objekata u Beogradu. Portfolio obuhvata više od 122.000 kvadratnih metara, uključujući 11 poslovnih objekata premium klase u 5 poslovnih parkova u centralnom poslovnom delu Beograda: Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue kao i poslovnu zgradu House.

- U pitanju je najveća pojedinačna transakcija kako u Srbiji tako i na tržištu Jugoistočne Evrope, a posebno mi je drago što smo po drugi put bili savetnik u transakciji ovog impresivnog portfolija poslovnih objekata, čime smo pozicionirali CBRE kao aposlutnog lidera u oblasti savetovanja na polju tržišta kapitala. Ova instrumentalna transakcija još jednom je pokazala da je naše tržište i dalje atraktivno i likvidno, ukazujući na potencijal daljeg rasta investicionog tržišta - istakao je Uroš Grujić direktor odeljenja Investment Properties za tržište Jugoistočne Evrope u CBRE-u, koja je savetovala Diofu pri kupovini.

Ova transakcija je još jedan u nizu uspeha koje je ostvarilo CBRE Investment Properties odeljenje za jugoistočnu Evropu koje je učestvovalo u preko 50% ukupnog obima investicija u regionu tokom 2023, što je 75% tržišnog učešća izuzimajući direktne transakcije, navodi se u zvaničnom saopštenju CBRE Grupe.

Mađarki Portfolio preneo je 29. decembra prošle godine da Indotek-Investments Alapkezelo Zrt. prenosi upravljanje Gordiusz Private Equity fondom na Diofa Alapkezelo Zrt., čime prenosi portfelj kancelarija u Beogradu u vlasništvu fonda na Diofu.

Indotek grupa je saopštila da će sredstva oslobođena kao rezultat reorganizacije portfelja koristiti za finansiranje domaćih i međunarodnih akvizicija. Prema saopštenju Diofa Fund Managementa, Gordiusz Private Equity Fond je indirektni vlasnik, između ostalih, šest srpskih kompanija koje poseduju i upravljaju sa 11 poslovnih zgrada u Beogradu.

Indotek grupa kupila je poslovne prostore u Beogradu 2021. godine za 267,6 miliona evra. Strane nisu objavile iznos transakcije, ali je Indotek grupa najavila da će sredstva od restrukturiranja portfelja koristiti za finansiranje planiranih transakcija nekretninama i privatnim kapitalom na svom domaćem i tržištu centralne i južne Evrope, saopštio je Indotek.

Prema proceni Portfolia, transakcija je vredela znatno više od 267,6 miliona evra iz 2021. godine, zahvaljujući pozitivnim trendovima na beogradskom tržištu nekretnina i značajnom restrukturiranju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>