• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tesla prva obustavlja jedan deo proizvodnje zbog dešavanja u Crvenom moru

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poremećaj povećava pritisak na Teslu u vreme kada se takođe vodi radni spor sa švedskim sindikatom IF Metall

  • 0
Tesla kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Tesla će obustaviti većinu proizvodnje automobila u svojoj fabrici u blizini Berlina od 29. januara do 11. februara, saopštila je kompanija juče, navodeći nedostatak komponenti zbog pomeranja transportnih ruta zbog napada na brodove u Crvenom moru.

Američki proizvođač električnih vozila je prva kompanija koja se odlučuje za prekid proizvodnje zbog situacije u Crvenom moru. Mnoge kompanije, uključujući Gili, drugog najvećeg proizvođača automobila u Kini po prodaji, i švedsku kompaniju za opremanje doma Ikea, upozorile su na kašnjenja u isporuci.

- Oružani sukobi u Crvenom moru i povezana pomeranja transportnih ruta između Evrope i Azije preko Rta dobre nade takođe utiču na proizvodnju u Gruenhajdu - navodi Tesla u saopštenju.

Poremećaj povećava pritisak na Teslu u vreme kada se takođe vodi radni spor sa švedskim sindikatom IF Metall oko potpisivanja kolektivnog ugovora, što je izazvalo štrajkove simpatija od strane niza sindikata širom nordijskog regiona prenosi Rojters.

Napadi militanata Huti koje podržava Iran primorali su vodeće svetske brodarske kompanije da izbegavaju Suecki kanal, najbrži pomorski put od Azije do Evrope koji čini oko 12 odsto globalnog pomorskog saobraćaja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>