• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stigle nove cene goriva: Šta nam donosi 12. januar?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene goriva se objavljuju svakog petka do 15 časova

  • 3
gorivo, cena, dinari Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Stigle nove cene goriva! Danas od 15 časova, litar evrodizela na pumpama u Srbiji ćemo plaćati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 174 dinara.

To znači da je cena evrodizela ostala ista u odnosu na prošlu nedelju, dok je cena benzina snižena za dinar.

Podsetimo, poljoprivrednici u Srbiji u ovoj godini mogu da zatraže povrat akcize koju su platili na dizel i biogorivo, jer je 1. januara stupio na snagu novi pravilnik koji uređuje tu oblast.

Povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine. Postoji i ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje, a gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Doneta važna odluka

Na prošlogodišnjem COP28 doneta je i važna odluka o fosilnim gorivima. Naime, to je bio prvi put u tri decenije COP klimatskih samita da se nacije slažu oko udaljavanja od nafte, gasa i uglja – proizvoda koji trenutno čine oko 80% globalne energije.

Sporazum posebno poziva na "prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način... kako bi se postigla 'neto nula do 2050. godine' u skladu sa naukom“.

Dokument prepoznaje "potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem emisija gasova u skladu sa putevima od 1,5C" i poziva nacije da na to obrate na pažnju.

Cene goriva se objavljuju svakog petka do 15 časova.

(Telegraf Biznis)

Video: Amerika kao Srbija devedesetih: Uhvatio čoveka kako mu krade gorivo iz rezervoara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MM93

    12. januar 2024 | 10:26

    Pa to nije normalno, najskuplji ste u regionu,, u Republici Srpsoj 2.40km ili 140 din

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>