• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

PKS i Ministarstvo privrede podržavaće razvoj porodičnih firmi

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takođe je dogovorena saradnja na programu stručnog usavršavanja iz oblasti korporativnog upravljanja

  • 0
kancelarija, ljudi, posao Foto: Freepik

Privredna komora Srbije (PKS) i Ministarstvo privrede dogovorili su danas nastavak saradnje na podršci razvoju porodičnih kompanija, primeni principa cirkularne ekonomije u kompanijama, jačoj digitalizaciji domaćih preduzeća, internacionalizaciji i promociji njihovog poslovanja u 2024. godini, saopštila je PKS.

Na sastanku predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i ministra privrede Slobodana Cvetkovića takođe je dogovorena saradnja PKS i Ministarstva na programu stručnog usavršavanja iz oblasti korporativnog upravljanja, a u vezi sa Zakonom o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, čija primena počinje u septembru ove godine.

Čadež je istakao da će u fokusu Privredne komore i Ministarstva privrede u narednom periodu biti projekti digitalizacije preduzeća koje omogućava Centar za digitalnu transformaciju (CDT) PKS, a kroz nove tehnološke inovacije namenjene kompanijama kako bi postale konkurentne na međunarodnom tržištu.

- Razgovarali smo i o podršci porodičnim preduzećima u Srbiji imajući u vidu da dolazi do smene generacija u njima i kako da im proces korporativizacije učinimo dostupnijim i omogućimo im određene zakonske olakšice - rekao je on.

Ministar Cvetković je naglasio da je PKS jedna od ključnih institucija za sprovođenje privredne politike Vlade Srbije. Prema njegovim rečima na današnjem sastanku se razgovaralo o nastavku uspešne saradnje u oblasti digitalizacije i na koji način mogu da se podrže firme u usvajanju novih znanja da postanu deo digitalnog sveta.

- Percipirali smo izazove privrede Srbije, tražeći dodatne mogućnosti i kako bi privrednicima mogli da pomognemo u tranzicionom periodu, u pogledu digitalizacije, kao i izazova vezanih za globalne promene i nova tržišta - rekao je Cvetković.

Na sastanku je bilo reči i o promociji programa podsticanja razvoja preduzetništva, učešću u Programu jedinstvenog tržišta Evropske unije i mogućnostima koje mogu da ostvare srpski privrednici preko Evropske mreže preduzetništva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>