• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španci povećavaju minimalnu zaradu za 5 odsto, skače na 1.134 evra: Udruženja nezadovoljna, evo i zašto

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle godine, u kontekstu visoke inflacije, povećanje je iznosilo 8 odsto

  • 0
Novac evri bankomat Foto: Shutterstock

Špansko Ministarstvo rada dogovorilo je sa sindikatima UGT i CCOO povećanje minimalne zarade (SMI) za 5 odsto, odnosno 54 evra više na mesečnom nivou, tako da će minimalac sada iznositi 1.134 evra bruto u 14 isplata.

Kako je objasnio državni sekretar za rad Hoakin Perez Rej, na kraju jučerašnjeg sastanka, Udruženje poslodavaca (CEOE) se povuklo iz sporazuma. Perez Rej je rekao da "poslodavci nisu pokazali fleksibilnost da traže alternativnu cifru ili da se odreknu nekog od svojih zahteva".

Ovo povećanje, koje se primenjuje retroaktivno od 1. januara 2024. godine, obuhvatiće oko 2,5 miliona radnika, uglavnom mladih i žena. Od 2018. godine, kada je iznosio 736 evra, SMI je akumulirao povećanje od 54 odsto, prenosi španska agencija EFE.

U 2022. prešao je granicu od 1.000 evra, a prošle godine, u kontekstu visoke inflacije, povećanje je iznosilo 8 odsto i minimalac je dostigao 1.080 evra.

- Podizanje SMI je najbolja politika protiv nejednakosti. Ostvarili smo, zajedno sa sindikatima, povećanje od 5 odsto. Poboljšavamo živote radnih ljudi, posebno žena i mladih. Povećanje plata ne ugrožava radna mesta, ono nas čini boljom državom - istakla je ministarka rada Jolanda Diaz na društvenoj mreži X (Tviter).

Predsednik CEOE, Antonio Garamendi, zamerio je Ministarstvu rada zbog nedostatka kriterijuma za primenu povećanja, napominjući da se pritisak sindikata da se postigne dogovor o minimalnoj zaradi "zove pretnjom".

Povećanje, koje dolazi nakon što je prosečna inflacija prošle godine dostigla 3,5 odsto, deo je vladinog plana da poveća neto minimalnu platu na 60 odsto prosečne mesečne plate u zemlji.

Glavno špansko poslovno udruženje, CEOE, i udruženje za mala preduzeća CEPIME, pozvale su na skromnije povećanje od tri do četiri procenta u zavisnosti od ekonomskog sektora. U zajedničkom saopštenju udruženja su istakla da "duboko žale zbog nedostatka napora vlade da nam omogući da postignemo dogovor", dodajući da povećanje plata mora biti "kompatibilno sa opstankom preduzeća" u vreme pada investicija prenosi gmanetwork.com.

Banka Španije je nedavno snizila izglede za ekonomski rast zemlje za 2024., navodeći kao razlog usporavanje privatne potrošnje. Centralna banka sada procenjuje da je rast usporen na 2,4 odsto prošle godine i da će se ove godine povećati za samo 1,6 odsto, ispod prethodne prognoze banke od 1,8 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>