• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo koliko para će prosečni Nemac imati na raspolaganju ove godine

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećanje raspoloživog dohotka će amortiziovati inflaciju, koja bi u ovoj godini, prema prognozama Bundesbanke, trebalo da iznosi 2,7 posto

  • 0
nemačka, novac Foto: Shutterstock

Dok se svetski mediji bave protestima i problemima u Nemačkoj, tamošnji prosečni građani razmišljaju samo o jednom: koliko će u ovoj godini imati novca u svom novčaniku i kolika će biti inflacija.

Njihova kupovna moć će se u ovoj godini verovatno zadržati na nivou iz 2023, jer će rast cena neutralizovati veći raspoloživi dohodak domaćinstava, pokazuju prognoze Instituta za istraživanje tržišta GfK. 

Neto raspoloživi dohodak po stanovniku iznosiće u proseku 27.848 evra, izračunali su u GfK-u. Iznos obuhvata i državne transfere poput penzija, naknada za nezaposlenost i dečjeg dodatka.

Najmanji iznos za ličnu potrošnju, stanovanje, slobodno vreme i štednju, od 24.702 eura, imaće na raspolaganju građani savezne republike Bremen, a najviši, od 30.130 evra, Bavarci, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

U poređenju s 2023. godinom, iznos će na nivou Nemačke biti veći za 2,8 posto, odnosno za 767 evra po stanovniku. Kada se uračuna inflacija, biće otprilike isti kao i 2023.

Povećanje raspoloživog dohotka će amortiziovati inflaciju, koja bi u ovoj godini, prema prognozama Bundesbanke, trebalo da iznosi 2,7 posto, rekao je Filip Vojtek, ekspert za maloprodaju u GfK.

Međutim, građani su zbog političke neizvesnosti tek ograničeno skloni potrošnji i u ovoj će godini verovatno ponovo biti skloniji štednji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>