• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljske kamiondžije postigle dogovor sa vladom, obustavljaju blokadu granica sa Ukrajinom

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan od zahteva bio je da Evropska unija ponovo uspostavi sistem po kome su ukrajinskim kompanijama potrebne dozvole za rad u bloku

  • 0
poljske kamiondžije Foto: Tanjug/AP Photo/Karl Ritter

Poljske kamiondžije, koje su od novembra blokirale neke granične prelaze sa Ukrajinom, obustaviće proteste do 1. marta nakon potpisivanja sporazuma sa vladom, rekao je danas ministar infrastrukture.

Poljski vozači su zahtevali da Evropska unija ponovo uspostavi sistem po kome su ukrajinskim kompanijama potrebne dozvole za rad u bloku i isto za evropske kamiondžije koji ulaze u Ukrajinu. Kamiondžije takođe žele da se prazni kamioni iz EU izuzmu iz elektronskog sistema čekanja u redu u Ukrajini.

- Potpisali smo sporazum. Ishod sporazuma biće prekid protesta na putnim graničnim prelazima u tri grada: Korčova, Hrebene, Dorohusk - rekao je ministar za infrastrukturu Darijuš Klimčak.

- Protesti će biti završeni do 1. marta - dodao je on, navodeći da su dalji razgovori u toku. Tomaš Borkovski iz Komiteta za zaštitu prevoznika i poslodavaca u transportu rekao je Rojtersu pre ceremonije potpisivanja da će protest biti suspendovani od srede.

Glavne tačke sporazuma uključuju praćenje rešenja koja su zajedno razradile Poljska i Ukrajina kako bi se olakšao položaj vozača registrovanih u EU u Ukrajini, razgovori sa EU u vezi sa njenim sporazumom sa Ukrajinom i razgovori sa Evropskom komisijom o finansijskoj podršci poljskim transportnim preduzećima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>