• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Delegacija Srbije na Juromani konferenciji u Beču

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Strani investitori poželeli su da Srbija, za koju su istakli da ima veoma snažne makroekonomske pokazatelje, u što kraćem roku od rejting agencija dobije potvrdu onoga što i sami akteri na finansijskom tržištu već vrednuju

  • 0
Narodna banka Srbije, BNS, Zgrada Narodne banke Srbije Foto: Nikola Anđić

Predstavnici Narodne banke Srbije (NBS) i Ministarstva finansija Srbije učestvuju na jednoj od najznačajnijih regionalnih konferencija iz oblasti finansija ''Juromani'' u Beču, koja okuplja centralne bankare, predstavnike ministarstava finansija, poslovnih banaka, ali i značajnih kompanija regiona centralne i istočne Evrope, saopštila je NBS.

Kako se navodi, na marginama ovogodišnje konferencije, predstavnici NBS i Ministarstva finansija održali su niz uspešnih sastanaka sa brojnim međunarodnim investitorima na kojima su predstavili makroekonomsku situaciju u Srbiji, ukazali na održivost ekonomskih politika u dužem periodu i stabilnost i nastavak ekonomskog rasta koje je Srbija uspela da očuva i tokom perioda višedimenzionalnih kriza i pojačane globalne neizvesnosti u prethodne četiri godine.

U saopštenju se navodi da su međunarodni investitori bili veoma zainteresovani za osnovne faktore koji su doprineli smirivanju inflatornih pritisaka, a uvereni su i da će, shodno projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija već sredinom godine ući u ciljani koridor - tri odsto plus-minus 1,5 odsto.

Oni su pohvalili reakciju NBS u primeni postepenog pristupa u zaoštravanju monetarnih uslova, kako bi se obezbedilo ispunjenje dvostrukog cilja – snažna i odlučna borba protiv inflacije, uz postepeno prilagođavanje domaće ekonomije kako ekonomski rast ne bi bio doveden u pitanje.

Uporedo sa tim, održana je stabilnost domaćeg finansijskog sistema, a devizne rezerve zemlje, kao i rezerve zlata dostigle su nove najviše nivoe. Dodatno se očekuje da je i priliv stranih direktnih investicija u 2023. bio oko rekordnog nivoa iz 2022. godine. Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da su susreti sa međunarodnim finansijskim institucijama koji pružaju veliku podršku Srbiji na međunarodnom i domaćem tržištu, i ulažu kako u obveznice Srbije, tako i u nove fabrike i nova radna mesta kroz strane direktne investicije, najbolja prilika da se promovišu rezultati koje naša zemlja postiže svih prethodnih godina.

"To je ujedno i prilika da međunarodnim ulagačima ukažemo na planove za naredni period i uverimo ih u kontinuitet stabilne i odgovorne ekonomske politike koju Srbija vodi i koja je usmerena na dalji razvoj i unapređenje domaće ekonomije, dodatno uključivanje u svetske tokove i saradnju sa onima koji žele da taj razvoj podrže na zdrav i dugoročan način“, istakla je Tabaković.

Dodala je da su međunarodni investitori bili zainteresovani i za fiskalnu situaciju, da su čestitali na održanju stabilnosti domaće valute, ali i značajnim fiskalnim uštedama u odnosu na prethodni plan, bez ugrožavanja kapitalnih ulaganja, što omogućava lagodniju fiskalnu poziciju zemlje.

Strani investitori poželeli su da Srbija, za koju su istakli da ima veoma snažne makroekonomske pokazatelje, u što kraćem roku od rejting agencija dobije potvrdu onoga što i sami akteri na finansijskom tržištu već vrednuju, a to je status zemlje čiji je kreditni rejting investicionog ranga, odnosno ambijenta za ulaganje sa niskim rizikom, odnosno visokom izvesnošću za investiranje, navodi se u saopštenju NBS.

"Održati kontinuitet prisustva kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu, dobre i dugoročne odnose sa ulagačima iz inostranstva, jednako je važno kao i podsticanje domaćih investicija i izvoza srpskih kompanija, jer sve navedeno treba da budu motori budućeg razvoja naše ekonomije", zaključila je Tabaković.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>