• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova zemlja je odlučila da iskoreni pušače: Pakla cigareta čak preko 30 dolara, a još će biti skuplje

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zatvorenom se ne sme pušiti već 17 godina, dok je ova kompletni i aktuelni zakon došao pre 13 godina

  • 0
Australija je veliki protivnik pušenja Foto: Telegraf.rs

Australija je definitivno jedan od najvećih protivnika pušenja. Svi zakoni su veoma radikalni na tom planu, cigareta nije dobrodošla skoro nigde, a konzumiranje se svelo na puki procenat zbog svih regulativa i neverovatno visokih cena.

U svim saveznim država i teritorijama, ilegalno pušenje u svim uslužnim prostorima, kafićima, restoranima, tržnim centrima, a i kada vidite pušača na ulici, pretežno će pored njega proći zemljak koji će gestikulacijom pokazati da mu se ne dopada šta ovaj drugi radi.

Sredinom 90-ih godina, svaki četvrti Australijanac je bio pušač, ali od tog momenta do sada taj procenat spao sa 26 na 5-7 odsto građana.

Za 20 odsto je porastao broj stanovnika te zemlje koji nikada nije probao cigaretu.

Ovi brojevi su i dalje u ogromnom padu, jer Vlada Australije gleda da zakonima dodatno oteža svima da dođu do konzumacije.

Australija je veliki protivnik pušenja Foto: Telegraf.rs

Naime, na belom tržištu se najeftinije cigarete mogu naći za čak 22-23 australijska dolara (otprilike, 1.500 dinara), pa idu čak i do 60 dolara (4.200 dinara).

Apsolutno je zabranjeno prodavati osobama koje nisu punoletne i organi reda bi, ukoliko ustanove da osoba nema 18 godina, odmah mogli da oduzmu cigarete.

Zabranjeno je pušenje i u baštama restorana i kafića, a potrebno je da budete četiri metra udaljeni od izlaza i ulaza od svih javnih ustanova.

Tu potpadaju tržni centri, škole, fakulteti, bolnice, pozorišta, hoteli, moteli, restorani, kafići, klubovi...

Australija je veliki protivnik pušenja Foto: Telegraf.rs

Ne samo ulazi, nego morate da budete daleko od ventilacionih otvora i prozora, kako dim ne bi ulazio u zatvorene prostore.

U zatvorenom se ne sme pušiti već 17 godina, dok je ova kompletni i aktuelni zakon došao pre 13 godina.

Na mnogim javnim mestima Melburna možete videti znakove da se ne sme pušiti ni u šetačkim zonama, a tu spada i vejp koji je postao popularan u proteklim godinama.

Sve u svemu, Australijanci teže ka tome da totalno iskorene nikotinsku zavisnost, a sve je poteklo od rasprave u parlamentu gde je ustanovljen visok broj smrtnosti od kancera pluća.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>