• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ovo je 10 najbrže rastućih zemalja iz kojih SAD uvozi robu: Na prvom mestu država iznenađenje, nije iz Azije

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Šta se najviše uvozilo?

  • 0
uvoznici u SAD Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Najbrže rastući glavni uvozni trgovinski partner SAD u poslednjoj deceniji nije bio Vijetnam, iako je njegova stopa rasta iznosila 365,23%. To čak nije bila ni azijska država, iako su tri druge, Kambodža, Tajvan i Singapur, ušle u prvih 10. Najbrže rastući trgovinski partner za uvoz iz SAD u poslednjoj deceniji je "relativno nova" zemlja. U pitanju je Slovačka, čija je vrednost uvoza u Sjedinjene Države porasla za 366,46%, što je dovoljno da jedva izbaci Vijetnam.

Pored Slovačke, još dve zemlje koje su bile iza gvozdene zavese bivšeg Sovjetskog Saveza, Mađarska i Poljska, takođe su ušle u prvih 10. Irska i Turska su druge dve evropske zemlje među prvih 10, ukupno pet. Više nego što predstavlja azijski kontinent. Poslednji član grupe su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Tri zemlje su ušle i na ovu listu i na listu najbrže rastućih američkih izvoznih tržišta, Vijetnam, Irska i Poljska, što izgleda posebno impresivno, iako je trgovina Sjedinjenih Država sa Vijetnamom i Irskom posebno neuravnotežena u korist uvoza prenosi Forbes. Iako je ovo 10 zemalja koje su bile najbrže rastuće uvoznice u poslednjoj deceniji, one nisu najveće.

U stvari, ovih 10 nacija činilo je samo 12,69% ukupnog uvoza u SAD tokom prvih 11 meseci 2023. godine, što je manje od vrednosti samo kanadskog uvoza. Meksiko, Kina i Kanada zajedno čine 43%. Tri od 10 se svrstavaju među najveće uvozne partnere Sjedinjenih Država: Vijetnam, Tajvan i Irska.

Ovo su informacije o svakoj od 10 zemalja, njenom vodećem uvozu u Sjedinjene Države i vodećim aerodromima i morskim lukama koje rukuju tim pošiljkama.

Bratislava, Slovačka Foto: Pixabay/peter89ba

Slovačka

Slovačka je pre deceniju bila 66. rangirani uvozni partner Sjedinjenih Država. Tokom prvih 11 meseci 2023. zauzela je 42. mesto, što je povećanje od 24 pozicije. Ušla je u prvih 50 tek 2022. godine.

Njeno pravo na slavu? Proizvodnja motornih vozila. Folksvagen, Kia Motors, PSA (Citron i Peugeot) i Jaguar Land Rover proizvode u ovoj zemlji od 5 miliona ljudi, koja proizvodi više vozila po glavi stanovnika nego bilo koja zemlja na svetu.

Putnička vozila su činila 78% američkog uvoza odatle do novembra, a još 7% dolazi od guma, delova motornih vozila, izvora napajanja i kategorije prenosnih vratila, ležajeva i zupčanika.

Tri najveće luke za uvoz iz Slovačke su Luka Baltimor, Hjuston i Džeksonvil. Te tri su činile skoro 42% ukupnog uvoza iz Slovačke.

hanoj, vijetnam Hanoj / Foto: Shutterstock

Vijetnam

Priča o Vijetnamu je poznatija od većine zemalja na ovoj listi zbog svoje uloge kao izlaza za neobuzdani rast uvoza industrijskih proizvoda iz Kine od njenog ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju na prelazu veka. Vijetnam je sedmi najvažniji uvozni partner Sjedinjenih Država, za 27 pozicija više od 2003.

Njegov vodeći uvoz u Sjedinjene Države su mobilni telefoni i srodni delovi; kompjuteri, nameštaj i delovi, solarni paneli i sedišta. Tih pet čini oko 38% ukupnog vijetnamskog uvoza.

Vodeće ulazne luke su Luka Los Anđeles, Međunarodni aerodrom O'Hare u Čikagu, Luka Njuark, Luka Long Bič i Međunarodni aerodrom Dalas-Fort Vort. Ovih pet čini skoro 57% ukupnog uvoza iz Vijetnama.

Kambodža

Kambodža je bila treća nacija među 50 najboljih uvoznih partnera koja je doživela rast veći od 300% u poslednjoj deceniji. Njen rast od 316,37% od prvih 11 meseci 2013. do istog perioda prošle godine, omogućio joj je da napreduje kao 63. najvažniji uvozni partner Sjedinjenih Država po vrednosti u 2003. na 35. mesto, skok od 28 pozicija.

budimpešta panorama mađarska Foto: Shutterstock

Mađarska

Osam od 10 najvećih nacija premašilo je 10 milijardi dolara uvoza u SAD u prvih 11 meseci 2023. godine, a Mađarska je osma. Zamalo je propustila da dostigne povećanje od 200% tokom decenije na 196,48%. U 2013. zauzela je 49. mesto po vrednosti svog uvoza u Sjedinjene Države. Sada zauzima 36. mesto.

Mađarski uvoz u Sjedinjene Države je uglavnom napredna proizvodna roba. Pojedinačne doze lekova, uglavnom tablete, činile su 26% od ukupnog broja do novembra, zatim putnička vozila, električne baterije, računari i avionski motori i delovi. Upravo tih pet činilo je više od 55% ukupnog mađarskog uvoza u Sjedinjene Države.

Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati Foto: Pixabay/jaseemsmart

Ujedinjeni Arapski Emirati

Jedina bliskoistočna država na ovoj listi su Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji je uvoz u Sjedinjene Države porastao za 190,76% u odnosu na prvih 11 meseci 2013. godine, u odnosu na isti period prošle godine. Sa tim povećanjem, napredovala je sa 65. mesta na 46. mesto.

U poređenju sa dva najveća uvozna partnera SAD sa Bliskog istoka po vrednosti tog uvoza, a ne po stopi rasta, ulazne pošiljke iz Saudijske Arabije su pale za 68,35% zbog pada uvoza nafte.

Najveći uvoz iz Emirata prošle godine je bio aluminijum sa 23% ukupne vrednosti, nakon čega sledi vraćeni izvoz motora i delova motora za motorna vozila i avione sa 19%; i rafinisana nafta od 12%.

Varšava, Poljska Foto:Pixabay/12019

Poljska

Uvoz Poljske u Sjedinjene Države porastao je za 169,71% u poslednjoj deceniji i skočio je za više pozicija na listi među vodećim američkim uvoznicima u tom vremenskom periodu nego bilo koji drugi - za 29, sa 62. na 33. mesto.

Kao i u slučaju sa drugim brzorastućim trgovinskim partnerima iz bivšeg sovjetskog bloka, najveći uvoz u Sjedinjene Države je uglavnom vrhunska proizvodnja — avionski motori i delovi; električne baterije, veštačka kolena i kukovi; delovi motornih vozila i medicinski instrumenti. Tih pet činilo je 27,1% ukupnog uvoza po vrednosti u prvih 11 meseci 2023. godine.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/seanegriffin

Irska

Irska se, poput Poljske i Vijetnama, pojavljuje na listama i za najbrže rastuće izvozno tržište i za uvozni izvor. Jedna razlika: Irski izvoz i uvoz vodi jedna kategorija — farmaceutski proizvodi — dok su izvoz i uvoz za druge dve daleko manje slične. Uvoz Poljske u Sjedinjene Države porastao je za 157,58%, iako je njen rang uvoznog partnera ostao nepromenjen. Ostao je broj 10.

Najvredniji uvoz i izvoz Irske u Sjedinjene Države je kategorija vakcina, plazme i drugih frakcija krvi. Na strani uvoza čini 27% vrednosti, zatim slede lekovi u pojedinačnim dozama sa 16%, heterociklična hemijska jedinjenja (često farmaceutski prekursori) sa 9,1% i kategorija insulina, hormona i steroida sa 8,9%. Samo ta četiri činila su 61% vrednosti celokupnog američkog uvoza iz Irske.

Tajvan

Tajvan, koji je upravo bio domaćin izbora prošle nedelje za koje se očekuje da će uznemiriti Kinu, bio je osmi najbrže rastući uvozni partner Sjedinjenih Država u poslednjoj deceniji, pri čemu je ta ulazna roba porasla za 132,19%. Kao što je bio slučaj sa Irskom, uprkos velikom povećanju, njegov rang među nacijama koje uvoze u Sjedinjene Države ostao je nepromenjen, na 8. mestu.

Njegova četiri najveća uvoza u Sjedinjene Države: računari, računarski delovi, kompjuterski čipovi, mobilni telefoni i povezani delovi — činili su nešto manje od 50% ukupnog tajvanskog uvoza prošle godine.

Ankara panorama Turska Foto: Shutterstock

Turska

Turska, zemlja koja se nalazi na granici Evrope i Azije, ali je članica Evropske unije, povećala je vrednost svog uvoza u Sjedinjene Države za 130,69% od prvih 11 meseci 2013. do prvih 11 meseci 2023. Njen rang kao uvoznik nacija u Sjedinjenim Državama skočila sa 41. na 30. mesto.

Za razliku od mnogih zemalja, uključujući i one na ovoj listi, Turska nema dominantan uvoz. Do novembra od početka prošle godine, najvredniji uvoz bili su tepisi i veštački tekstil, ali je činio samo 4,7% ukupnog uvoza. Prvih pet zaokružili su rafinisana nafta, cement, delovi motornih vozila, nakit i delovi. Tih pet čini samo 17,5% ukupnog uvoza.

Singapur panorama Singapur / Foto: Shutterstock

Singapur

Singapur, mala ostrvska država i uglavnom azijsko pretovarno čvorište, zaokružuje 10 najbrže rastućih uvoznih trgovinskih partnera u poslednjoj deceniji, beležeći rast od 129,80%. Dok je većina zemalja na ovoj listi poboljšala svoj rang među zemljama uvoznicama iz SAD, Singapur je pao za jednu, sa 16. na 17. mesto.

Vodeći uvoz u Sjedinjene Države izgleda kao onaj iz Irske — vakcine, plazma i druge frakcije krvi su na prvom mestu, sa 16%, ali prvih pet takođe uključuje heterociklična jedinjenja i lekove u pojedinačnim dozama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>