• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indija u pregovorima sa Iranom? Obećava kredite izvoznicima, zbog krize u Crvenom moru

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crveno more, koje vodi do Sueckog kanala, leži na ključnom trgovačkom putu istok-zapad

  • 0
huti, crveno more Foto: Geyres Christophe/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Indija vodi diplomatske razgovore sa Iranom i preduzima druge mere kako bi zaštitila svoje izvoznike od posledica napada jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, objavio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor u indijskoj vladi.

Indijski ministar spoljnih poslova, Subramanjam Džajšankar, navodno je u ponedeljak održao razgovore u Iranu koji su se odnosili na situaciju u Crvenom moru, prenosi agencija.

"Ministarstvo odbrane je poboljšalo nadzor u regionu, a ministarstvo spoljnih poslova vodi dobre diplomatske pregovore", naveo je neimenovani izvor i dodao da će indijsko Ministarstvo finansija olakšati pogođenim izvoznicima da dobiju kredit.

"Ideja je da se obezbede krediti izvoznicima jer teret kasni, a tranzit košta mnogo više", rekao je on.

Podsećamo, napadi na komercijalne brodove u Crvenom moru usporili su trgovinu između Azije i Evrope i poremetili lance snabdevanja. Huti kažu da deluju u "znak solidarnosti" sa Palestincima u Gazi i prete da će napade proširiti i na američke brodove.

Crveno more, koje vodi do Sueckog kanala, leži na ključnom trgovačkom putu istok-zapad, a oko 12 odsto svetskog brodskog saobraćaja pristupa tom kanalu upravo preko ovog mora.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>