• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Maersk izdao upozorenje: Moguć je kolaps lučkih terminala na severu Evrope

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na poremećaje nisu uticali samo napadi Huta, već i zimske oluje, odnosno gužve izazvane prethodnim praznicima

  • 0
maersk Foto: Shutterstock

Vremenske neprilike i brodovi preusmereni preko Rta dobre nade, zbog napada Huta u Crvenom moru, izazvali su gužvu u lučkim terminalima u severnoj Evropi, izvestila je danas danska brodarska kompanija Moller-Maersk.

"Očekuje se da će zimski uslovi i mogući incidenti u Crvenom moru uticati na poslovanje u celoj Evropi i na terminalima čvorišta. U takvim uslovima, svi terminali su pojačano opterećeni pa molimo klijente da, nakon istovara, što pre preuzmu (teret), kako bi pomogli da promet teče glatko", upozorio je Maersk.

Ova kompanija, ali i brojne druge, nedeljama unazad preusmeravaju plovila preko Rta dobre nade kako bi zaobišli Crveno more zbog pojačanog rizika. Podsećamo i da su SAD odgovorile napadima na mete u severnom Jemenu.

Ipak, to je samo jedan deo problema. Kako je saopšteno iz Maerska, "terminale u severnoj Evropi su zatvorile i zimske oluje, odnosno gužva u periodu božićnih praznika".

Izvršni direktor Maerska, Vinsent Klerk, rekao je 17. januara da bi poremećaji u globalnom pomorskom saobraćaju - koje su izazvali napadi na brodove u Crvenom moru - mogli da potraju "najmanje nekoliko meseci".

"Iako se nadamo održivom rešenju u bliskoj budućnosti i činimo sve što možemo kako bismo pomogli, podstičemo korisnike da se pripreme za mogućnost dugotrajnijih komplikacija na tom području i za značajne poremećaje u globalnoj mreži", naveo je Maersk danas, u svom ažuriranom saopštenju.

Danski gigant je, takođe, naglasio da kupcima nudi mogućnost prebacivanja dela tereta sa plovila u avione na aerodromima u Omanu i UAE, kako bi se roba dopremila do krajnjih odredišta u Evropi i Sjedinjenim Državama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>