• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evropska unija uvodi nova pravila, postavljen limit za plaćanje u kešu: Koliko novca smete da unesete?

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Privremeni sporazum o regulaciji protiv pranja novca će, po prvi put, iscrpno uskladiti pravila širom EU

  • 2
Pare novac evri Foto: Shutterstock

Savet i Parlament Evropske unije postigli su privremeni sporazum o delovima paketa protiv pranja novca koji ima za cilj da zaštiti građane EU i finansijski sistem EU od pranja novca i finansiranja terorizma. Ovaj sporazum je deo novog sistema EU protiv pranja novca. Ovo će osigurati da prevaranti, organizovani kriminal i teroristi neće imati prostora za legitimisanje svojih prihoda kroz finansijski sistem, navode iz Evropskog saveta.

Privremeni sporazum o regulaciji protiv pranja novca će, po prvi put, iscrpno uskladiti pravila širom EU, zatvarajući moguće rupe koje kriminalci koriste za pranje nezakonite zarade ili finansiranje terorističkih aktivnosti kroz finansijski sistem. Sporazum o direktivi unaprediće organizaciju nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca.

Obvezni subjekti, kao što su finansijske institucije, banke, agencije za nekretnine, usluge upravljanja imovinom, kazina, trgovci – igraju centralnu ulogu kao čuvari vrata u okviru protiv pranja novca i finansiranja terorizma (AML/CTF) jer imaju privilegovan položaj za otkrivanje sumnjivih aktivnosti.

Privremenim sporazumom lista obveznika proširuje se na nove organe. Nova pravila će pokrivati većinu kripto sektora, primoravajući sve pružaoce usluga kripto-aktive (CASP) da sprovode „due diligence“ (eng. značenje reči „dužna pažnja“) svojih klijenata. To znači da će morati da provere činjenice i informacije o svojim klijentima, kao i da prijave sumnjive aktivnosti.

Prema sporazumu, CASP-ovi će morati da primenjuju mere dužne provere klijenata kada obavljaju transakcije u iznosu od 1.000 evra ili više.

Drugi sektori na koje se odnosi dužna pažnja kupaca i obaveze izveštavanja biće trgovci luksuznom robom kao što su plemeniti metali, drago kamenje, juveliri, časovničari i zlatari. Trgovci luksuznih automobila, aviona i jahti, kao i kulturnih dobara (poput umetničkih dela) takođe će postati obveznici.

Privremeni sporazum prepoznaje da fudbalski sektor predstavlja visok rizik i proširuje listu obveznika na profesionalne fudbalske klubove i agente. Međutim, pošto su sektor i njegov rizik podložni velikim varijacijama, države članice će imati fleksibilnost da ih uklone sa liste ako predstavljaju nizak rizik. Pravila nakon dužeg prelaznog roka, koji počinju 5 godina nakon stupanja na snagu, za razliku od 3 godine za ostale obavezne subjekte.

Savet i Parlament su takođe uveli posebne pojačane mere dužne pažnje za prekogranične korespondentske odnose za pružaoce usluga kripto-aktive.

Savet i Parlament složili su se da će kreditne i finansijske institucije preduzeti pojačane mere ,,dužne pažnje" kada poslovni odnosi sa veoma bogatim (visokim neto) pojedincima uključuju rukovanje velikom količinom imovine. Neuspeh da se to učini smatraće se otežavajućim faktorom u režimu sankcionisanja.

Za gotovinska plaćanja postavljena je maksimalna granica na nivou EU od 10.000 evra, što će kriminalcima otežati pranje prljavog novca. Države članice će imati fleksibilnost da nametnu donju maksimalnu granicu ako žele.

Pored toga, prema privremenom sporazumu, obveznici će morati da identifikuju i verifikuju identitet lica koje obavlja povremenu transakciju u gotovini između 3.000 i 10.000 evra. Ugovorom je predviđena registracija stvarnog vlasništva svih stranih subjekata koji poseduju nepokretnosti sa retroaktivnošću do 1. januara 2014. godine.

Treće zemlje visokog rizika

Od obveznika će se tražiti da primenjuju pojačane mere ,,dužne pažnje" na povremene transakcije i poslovne odnose koji uključuju visokorizične treće zemlje čiji nedostaci u njihovim nacionalnim režimima za sprečavanje pranja novca i terorizma čine da predstavljaju pretnju po integritet unutrašnjeg tržišta EU .

Komisija će izvršiti procenu rizika, na osnovu liste radnih grupa za finansijske akcije (FATF, postavljač međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca).

Štaviše, visok nivo rizika će opravdati primenu dodatnih specifičnih EU ili nacionalnih protivmera, bilo na nivou obaveznih subjekata ili od strane država članica.

(Telegraf Biznis)

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    19. januar 2024 | 12:34

    Sve je to prethodnica uvodjenja digitalnog eura i izbacivanja papirnog novca. Tako digitalan moci ce da se programira njegovo koriscenje i banka ce imati potpunu kontrolu nad nasim transakcijama i koriscenju. Porez ce automatski da se naplacuje, a mogu i da stave zabranu kupovine neke robe ako im odgovara. Jednostavno "novac" nece raditi ako pokusate to da kupite. A tek ako kazes nesto protiv vlasti...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>