• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasila se Evropska centralna banka: Evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, ne postoji sporazum s EU

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priština jednostrano usvojila evropsku valutu 2002. godine, dodaju

  • 4
Kovanica evra, evro, metalni novčić Foto: Shutterstock

Evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, s obzirom na to da je Priština jednostrano usvojila evropsku valutu 2002. godine, navodi se na sajtu Evropske centralne banke.

Takođe, ECB ukazuje da Kosovo nije član EU, ali da evro od 2002. godine služi kao de fakto sredstvo plaćanja na toj teritoriji. ECB podseća da je isto to uradila i Crna Gora 2002. godine.

- To znači da evro tamo nije legalno sredstvo plaćanja, ali da ga je stanovništvo tako prihvatilo. Pre 2002, stanovnici Kosova i Crne Gore su koristili nemačku marku - navela je Evropska centralna banka.

Evropska komisija je, takođe, na svom sajtu navela da Kosovo i Crna Gora koriste evro kao de fakto domaću valutu iako nemaju sporazume o tome sa EU.

- Ovo je u skladu sa starom praksom kada se tamo ranije koristila nemačka marta, kao de fakto valuta - navela je EK.

EK podseća da Monako, San Marino, Vatikan i Andora, koje nisu članice EU, koriste evro kao svoju valutu, jer su zaključile monetarne sporazume sa EU.

Kako je navedeno, to im garantuje da proizvode ograničene količine kovanica evra sa svojim dizajnom na jednoj - nacionalnoj strani novčića, ali ne i da izdaju evro novčanice evra. Evro koriste i neke francuske prekomorske teritorije koje nisu deo EU, ali nemaju mogućnost izdavanja sopstvenih kovanica.

Kosovska Centralna banka (CBK) je 27. decembra 2023. usvojila Uredbu o gotovinskom poslovanju, koja će stupiti na snagu 1. februara 2024. godine i predviđa ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    19. januar 2024 | 14:29

    Све дивље и нелегално. Противно Резолуцији 1244, Бриселском и ЦЕФТА споразуму. Усмерено на наставак етничког чишћења Срба. Јер је све ово део свеопштег притиска на српску заједницу. Већ 13% Срба је у протеклих годину и по дана напустило своје домове. Ако се узме у обзир да се од преко 200 000 протераних вратило мање од 3% у протекле две деценије, израчунајте размере егзодуса у срцу Европе. Србија увек поштује споразуме, међународно право, консултује се са партнерима око одлука , како се не би ситуација погоршавала на терену. Приштина ради све супротно. Дају 75 милиона долара за противтенковске ракете, а одбијају да плате одштету жртвама ОВК по пресуди у Хагу. То је политика злочина и апартхејда. Србији нису потребни никакви постизборним семинари због болести оних који не умеју да поднесу пораз па врше насиље. Њима су потребни персонални инструктори да их науче да се насиљем не долази на власт. Као што децу у школама подвргавају психолошком надзору ако испоље агресију. Србија и Београд иду напред у нове победе. У реализацију пројеката , побољшање животног стандарда грађана и реформе које су започете. Надам се да ће и ЕУ учествовати у Експо 2027 јер је то важан пројекат будућности.

  • Miki

    19. januar 2024 | 14:42

    Treba i mi da predjemo na euro...

  • Хајдук Вељко

    21. januar 2024 | 19:57

    Прича ,прича на жалост све у празно. Не могу формирати војску они је формирање, не могу укинути таблице они их укинуте, не могу на север Косова они дођоше ,не моје излазити на гласање они изиђоше и заузеше општине е сад наши скупљају потписе да се организује гласање, па што нисте пре годину дана ишли на гласање ,па наговорише оне полицајце да одступе сад немају од чега да живе ,па онај наговори оне несрећника на отпор шиптарима они изгинуше неки а неки у затвор а он у Београду ужива . Овде се види јасно о чему се ради .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>