• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija Tata ukida 2.800 radnih mesta u Britaniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opozicioni političari kritikovali su konzervativnu vladu premijera Rišija Sunaka, rekavši da nije uspela da se založi za britansku industriju

  • 0
čelik Foto: Freepik

Indijski proizvođač čelika Tata stil (Tata Steel) saopštio je danas da će zatvoriti obe visoke peći u svojoj fabrici u Port Talbotu u Velsu, eliminišući 2.800 radnih mesta, u okviru planova da svoju neprofitabilnu operaciju u Velikoj Britaniji učini "štedljivijom i zelenijom".

Tata planira da pređe sa visokih peći na ugalj na peći sa električnim lukom, koja emituje manje ugljenika koristeći investiciju od pola milijarde funti (634 miliona dolara) britanske vlade. Kompanija je saopštila da će prelazak sa starih visokih peći "preokrenuti više od decenije gubitaka na održiviji posao sa zelenim čelikom", prenosi AP „Put koji smo zacrtali je težak, ali verujemo da je ispravan“, rekao je izvršni direktor Tata Steel, T.V. Narendran.

Kompanija je saopštila da očekuje da će oko 2.800 radnih mesta biti eliminisano, od toga 2.500 u narednih 18 meseci, uz još 300 pod dugoročnijim rizikom. Obe visoke peći treba da budu zatvorene ove godine, a nova električna peć postavljena do 2027. godine, dodaje se u saopštenju. Ova vest predstavlja veliki udarac za Port Talbot, grad od oko 35.000 ljudi čija je privreda izgrađena na industriji čelika od ranih 1900-ih. Sindikati su pozvali da jedna visoka peć ostane otvorena dok se gradi električna, što bi značilo manje otpuštanja radnika, ali je kompanija odbila njihov predlog. Industrija čelika sada čini 0,1 odsto britanske ekonomije i 2,4 odsto emisija gasova staklene bašte u zemlji.

Tata je 2022. godine upozorila da je njeno poslovanje u Velikoj Britaniji ugroženo ukoliko vlada ne obezbedi finansiranje kako bi pomogla kompaniji da pređe na elektrolučne peći sa manje ugljenika. Prošle godine britanska Vlada dodelila je Tati 500 miliona funti (634 miliona dolara) da bi železaru Port Talbot učinila zelenijom, napominjući da će prelazak na električne peći "osigurati održivu i konkurentnu budućnost za sektor čelika u Velikoj Britaniji".

Kompanija Tata Stil koja je u taj projekat uložila dodatnih 750 miliona funti (950 miliona dolara), saopštila je da bi prelazak na električnu peć, koja proizvodi čelik od starog metala, smanjila emisiju ugljenika za oko 85 odsto. Britanska vlada je navela da će ova investicija "transformisati lokaciju i zaštititi hiljade radnih mesta - kako u Port Talbotu, tako i u celom lancu snabdevanja". Sindikati GMB koji predstavljaju radnike u Port Talbotu, rekli su da je „neverovatno da bi bilo koja vlada dala kompaniji 500 miliona funti da baci 3.000 radnika na otpad“.

Opozicioni političari kritikovali su konzervativnu vladu premijera Rišija Sunaka, rekavši da nije uspela da se založi za britansku industriju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>