• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gejts o većem porezu za bogate: "Moramo biti darežljiviji, jer u narednih 10 godina..."

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanac je nedavno učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu, gde je govorio o ovoj temi, ali i o klimatskim promenama, zdravstvu

  • 1
Bil Gejts Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Biznismen i osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, prethodnih dana je boravio u Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu, odakle je poručio kako "superbogati treba da plaćaju veći porez". Većina učesnika foruma saglasila se s njim.

Drugim rečima, "oni koji imaju najviše - treba da budu darežljiviji", smatra Amerikanac. Više od 250 bogataša je potpisalo otvoreno pismo koje se odnosi na podizanje poreza imućnima.

Međutim, nije reč samo o pojedincima, već i o nacijama. Gejts smatra da bogate, razvijene države treba više da pomažu ugroženim nacijama, i u tom kontekstu - najviše se priča o hrani, obrazovanju, nepogodama i klimatskim promenama.

Takođe, Gejts veruje da je ključni način za borbu protiv klimatskih promena poboljšanje pristupa zdravstvenoj zaštiti u zemljama u razvoju, što je oblast u koju on dosta ulaže, a koju - kako kaže - vlade zanemaruju.

"Globalno zdravlje je trenutno (malo) van radara", rekao je on nedavno u intervjuu za Blumberg, i dodao: "U narednih deset godina, kada će novac biti toliko ograničen, ako želite da brinete o uticaju na klimu - zdravstvena potrošnja bi trebalo da raste, a ne da se smanjuje".

Tom temom se pozabavila i Abigejl Dizni, unuka Roja O. Diznija, rekavši da se ona odrekla letenja privatnim avionom i napravila još neke izmene u svom stilu života, u nastojanju da zaštiti životnu sredinu.

Takođe je delimično okrivila 1% najbogatijih za doprinos klimatskim promenama, zbog njihovih "privatnih mlaznjaka, superjahti, helikoptera i privatnih svemirskih raketa".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    21. januar 2024 | 22:31

    Svojim bogaćenjem proizvode siromaštvo. (iliti, dok nekom ne smrkne, drugom ne svane). Bilo, jeste i biće. Elem, ovim fingiranjem čovekoljublja ništa se suštinski neće promeniti, osim što će u očima običnog čoveka stvoriti privid njihove empatije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>