• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali o Ekspo 2027: Šta će sve imati osim sajamskog prostora i kako teku pripreme

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izgradnja kompleksa na 250 hektara započeta je u julu 2023. godine

  • 1

Ministar finansija Siniša Mali poručio je danas, prilikom obilaska pripremnih radova na lokaciji u Surčinu na kojoj će biti izgrađen kompleks za Ekspo 2027, da će taj prostor postati "najveće gradiliše u ovom delu Evrope".

"Ovaj deo Beograda, uz Makiško polje gde se gradi prva linija metroa, postaće najveće gradilište u ovom delu Evrope. Nekada je to bio Beograd na vodi koji se polako završava", rekao je Mali i istakao da do decembra 2026. godine moraju biti predati ključevi paviljona svim zemljama učesnicima manifestacije Ekspo.

"To znači da za manje od tri godine moramo sve da izgradimo i infrastrukturno obezbedimo", naglasio je ministar. Podsetio je da je izgradnja kompleksa na 250 hektara započeta u julu 2023. godine, a u toku su radovi na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe razvoja novog kompleksa u okviru koga će biti izgrađen i Nacionalni stadion, rezidencijalni kompleksi i akvatik centar.

Mali je nagasio da će ukupna površina izložbenih objekata iznositi 230.000 metara kvadratnih, i rekao da će Nacionalni stadion biti "pravo remek-delo", za koje će se postarati arhitekta Mark Fenvik.

"Oko stadiona će biti parking mesta za 9.000 automobila", istakao je ministar i dodao da postoji ogromna želja da se nastavi sa razvijanjem sadržaja na ovoj lokaciji. Napomenuo je da očekuje inicijativu od domaćih privatnih firmi oko uključivanja u projekat.

Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    21. januar 2024 | 14:53

    Свака част и подршка!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>