• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački ministar finansija: Nismo bolesnik Evrope, već samo umorni čovek

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Bolesnik Evrope" je sintagma koja je prvi put iskorištena 1998. godine, kada se ujedinjena Njemačka takođe suočavala s ekonomskim izazovima. Ministar Lindner smatra da je očekivanje niske stope ekonomskog rasta poziv na buđenje

  • 0
Nemačka, protest, Afd, ekstremizam Foto: Tanjug/AP

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u švajcarskom Davosu govorio o ekonomiji njegove države zbog koje se ova zemlja naziva "bolesnikom Evrope".

On ne misli da je zemlja "bolesnik Evrope" te je napomenuo da je donedavno prolazila kroz veoma uspešan period.

"Nakon veoma uspešnog perioda od 2012. do ove krizne godine, Nemačka je poput umornog čoveka nakon kratke noći", konstatovao je.

Nemačka se prošle godine ponovo počela nazivati "bolesnikom Evrope". Razlog za to jeste što se desio pad njene ekonomije za 0,3 posto, što je pogođena visokim cenama energije, visokom inflacijom i visokim kamatnim stopama. Proizvodnja u ovoj državi je prošle godine smanjena za dva posto.

"Bolesnik Evrope" je sintagma koja je prvi put iskorištena 1998. godine, kada se ujedinjena Njemačka takođe suočavala s ekonomskim izazovima. Ministar Lindner smatra da je očekivanje niske stope ekonomskog rasta poziv na buđenje.

"A sada imamo dobru kafu, što znači strukturne reforme, pa ćemo nastaviti s ekonomskim uspesima", dodaje.

Kao velikim izazovom je istakao rešavanje njemačkog duga i deficita. Tvrdi da je u vladi bio jedini koji je bio posvećen tom rešenju i da je uspeo rešiti pitanje duga, prenosi CNBC.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>