• 53
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić na samitu 'Zapadni Balkan - Evropska unija': "Biće potpisana dva važna protokola ovih dana"

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je juče u Skoplje i prisustvovao večeri koju je priredio premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski

  • 53
Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

U Skoplju se danas održava susret "Zapadni Balkan i EU", kao i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer, Dmitar Kovačevski.

Najpre se održava panel diskusija lidera, kojoj će osim Kovačevskog, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, dok će se putem video poruke obratiti predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je juče u Skoplje i prisustvovao večeri koju je priredio premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

"Pred sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU na večeri u vinariji Kamnik. Hvala našem domaćinu Dimitaru Kovačevskom na gostoprimstvu!", napisao je Vučić u nedelju uveče na Instagramu.

Vučić je danas izjavio da će u narednim danima u okviru inicijative Otvoreni Balkan biti potpisana dva protokola koji su važni za funkcionisanje sporazuma o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Tirani, Skoplju i Beogradu.

"Drugi deo se tiče plana rasta Evropske unije. S Kopmanom smo sinoć dugo o tome razgovarali, šta su uslovi, šta je to i koje su to reforme koje mi moramo da predložimo. Da bismo dobili taj novac i da bismo ga na najbolji mogući način iskoristili", rekao je Vučić uoči početka konferencije Zapadnog Balkana u Skoplju.

Takođe, kaže da su tokom jučerašnjeg dana i jutros održani važni sastanci za napredak i razvoj celog regiona.

"Razgovarali smo sa evropskim i američkim predstavnicima o planu rasta i o dve važne stvari - zajedničkom evropskom tržištu. I ono što je za nas bitno, to su one zelene linije, pre svega za naše kamione, da mogu da prolaze slobodno preko granica zemalja Evropske unije, da dalje snižavamo njihove operativne troškove, da snažimo našu trgovinu, našu industriju. Za to je neophodno da to uradimo i mi sami u celom regionu, bez obzira na sve prepreke koje smo u međuvremenu podizali. I zemalja Otvorenog Balkana, mi smo dobar deo toga postigli", rekao je Vučić.

Srbija, srpska ekonomija Foto: Shutterstock

O programu razvoja Srbije do 2027.

Vučić je izjavio danas i da se program razvoja Srbije do 2027. godine, koji je predstavljen u Beogradu, potpuno uklapa u evropski Plan rasta za ZB i da će Srbija dati sve od sebe kada je reč o reformama kako bismo imali pristup tim sredstvima.

"Što se Srbije tiče, mi smo svoj plan rasta predstavili u Beogradu za naredne tri godine i on se u potpunosti uklapa u sve ono što radimo s EU. Mi ćemo dati sve od sebe da te reforme učinimo, da dobijemo mogućnost za pristup tim finansijskim sredstvima, što je moguće ranije. Zajedno sa svima ostalima i verujem da svi zajedno samo možemo radeći na tom planu i po tom pitanju da napravimo veliki napredak".

Naglasio je da je dobro što će se govoriti gotovo isključivo o ekonomiji, a ne o velikim političkim pitanjima u kojima postoje značajne razlike između nas.

"I mislim da je to dobar preduslov za napredak samog regiona, odnosno da ljudi osete blagodeti i dobrobiti onoga što radimo".

Predsednik Srbije je dalje poručio i da su za nas važnije zelene trake od jedinstvene evropske platne zone (Single European Payment Area). "Ne zanemarujem niti potcenjujem značaj SEPA, ali su za nas zelene trake od najveće važnosti. To će biti od velike koristi u stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve nas, za naše ljude ali i za sve ostale koji bi želeli da ulažu u ovaj region".

Kada je reč o zajedničkom regionalnom tržištu, Vučić je istakao da će Srbija biti potpuno otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

- Imam veliku molbu za sve vas iz regionalnih organizacija i iz Evropske unije da nam pomognete u nekim pitanjima, jer ćemo morati da rešimo neke teške probleme sa kojima ćemo se suočiti. Moramo da se uskladimo kada je reč o ekonomskim merama, politici subvencija i svemu ostalom, pre nego što uđemo u EU.

Što znači, kako je dodao, da "ako postoje neke mere koje su države ili entiteti već preduzeli, recimo, ako želimo  da podstaknemo kompanije koje ulažu u Srbiju, ne možemo se obavezati da će ta podrška stati pre 2025. ili 2026. jer ne znamo da li ćemo biti deo Evropske unije ili već znamo da nećemo biti deo EU", rekao je Vučić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    22. januar 2024 | 11:04

    Подршка свему што омогућава бољи живот грађана у региону Западног Балкана. Бржим интеграцијама у ЕУ, јер екстерних криза ће увек бити, али живот мора да се ојачава економијом. Заједничким тржиштем, инфраструктурним повезивањем. Експо 2027 је један од мотора развоја не само за Београд и Србију. Паметни политичари и пословна заједница то треба у читавом региону да препознају као заједничку шансу. И као и у свему, поверење је кључ успеха.

  • ava

    22. januar 2024 | 10:05

    Važnost sastanaka u Skoplju ne sme se potcenjivati, jer su oni ključni za postizanje održivog mira i prosperiteta u regionu

  • ava

    22. januar 2024 | 10:09

    Očekujem da će Vučić na ovom susretu istaći važnost ekonomskog razvoja i privlačenja investicija na Zapadnom Balkanu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>