• 14

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali: Program "Skok u budućnost-Srbija EXPO 2027" ima dva dela - ekonomski i socijalni

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar finansija je istakao da EXPO 2027 najveća razvojna šansa Srbije

  • 14
Ministarstvo finansija, Siniša Mali Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Cilj nam je da kroz program "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027", koji smo nedavno predstavili, cela Srbija oseti boljitak - izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da se jedan deo programa odnosi na ekonomski razvoj i otvaranje fabrika, a drugi na brigu o ljudima.

- Briga o ljudima je nešto po čemu se prepoznaje jedno društvo, povećavaćemo plate i penzije, pomagati siromašnima da žive bolje, ulagaćemo u inovativne lekove - rekao je on gostujući na TV Prva.

Istakao je da će se briga o ljudima, između ostalog, ogledati i u povećanju davanja za novorođenu decu i najavio da bi na proleće, verovatno u aprilu (što će zavisiti od formiranja nove Vlade Srbije), trebalo očekivati rebalans budžeta, čime bi se obezbedila sredstva za veća izdvajanja za ovu svrhu.

- Sada majke koje rode prvo dete dobijaju 380.000 dinara, a dobijaće 500.000, za drugorođeno dete se dobija 460.000, a dobijaće se 600.000 dinara - rekao je Mali i naveo da su drugi program pomoći, koji se ogleda u podršci majkama za kupovinu prvog stana u iznosu do 20.000 evra, do sada iskoristile 522 majke.

Ministar finansija je takođe istakao da će se o detaljima programa razvoja pričati narednih dana i nedelja i ocenio da se on može realizovati jedino u saradnji svih građana i države. Prema njegovim rečima, plan je da prosečna plata za tri godine dostigne 1.400 evra, prosečna penzija i minimalac po 650 evra a da bruto domaći proizvod bude 92,7 milijardi ili dostigne celih 100 milijardi evra.

Kada je reč o manifestaciji EXPO 2027, kaže da je on najveća razvojna šansa Srbije i da je predstavljeni program "Skok u budućnost" vezan upravo za projekat EXPO 2027. za koji se očekuje da će privući oko tri miliona posetilaca.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blaginja

    22. januar 2024 | 11:48

    Obećanje većih davanja za novorođenu decu i podrška za kupovinu prvog stana pružaju sigurnost mladim porodicama i omogućavaju im bolju budućnost.

  • Jadranka

    22. januar 2024 | 11:51

    Ministar finansija Siniša Mali najavio je detalje programa razvoja u narednim danima, što pokazuje transparentnost i otvorenost u ostvarivanju ciljeva za bolju budućnost Srbije.

  • Jagoda

    22. januar 2024 | 11:50

    Obezbeđenje sredstava za veća izdvajanja kroz rebalans budžeta pokazuje posvećenost vlade unapređenju kvaliteta života svojih građana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>