• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović Handanović najavila najveća ulaganja u energetski sektor do sada

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao nove projekte, ministarka je izdvojila izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, a to su Bistrica i Đerdap 3

  • 1
dubravka đedović handanović Foto: MRE, Emilija Jovanović

- U okviru programa "Skok u budućnost-Srbija EXPO 2027" najavljena su najveća ulaganja u energetski sektor do sada - izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da će neki energetski projekti biti završeni već u prvoj polovini ove godine.

- Blok 3 Termoelektrane (TE) Kostolac je prvi energetski objekat koji završavamo posle skoro 40 godina. On će nam doneti dodatnu baznu energiju koja je pre svega čista, jer iako je u pitanju TE ona će biti po svim ekološkim standardima. U narednih par meseci završićemo i projekat odsumporavanja dimnih gasova u TE "Nikola Tesla A" što će unaprediti ekološku sredinu, najviše u okolini Obrenovca.

Kao nove projekte, Đedović Handanović je navela izgradnju reverzibilnih hidroelektrana - Bistrica i Đerdap 3, koje su, zapravo, obnovljivi izvori energije i sa kojima, uz solarne i vetro-elektrane Srbija prelazi na čistije eneregije. Prema njenim rečima, očekuje se da se tokom ove godine završi većina projekta vetropark Kostolac i da on bude na mreži sledeće godine.

Govoreći o interkonektorima, ocenila je da je energetska kriza pokazala koliko je važno da budemo dobro povezani i da su zemlje koje su bile bolje povezane, lakše prebrodile energetsku krizu. "Mi smo završetkom gasnog interkonektora sa Bugarskom prvo dokazali da možemo da u roku završimo jedan energetski projekat a i da možemo da se diversifikujemo, odnosno da otvorimo nove pravce snabdevanja pre svega iz Kaspijskog mora, a onda iz Grčke", rekla je ministarka.

Najavila je da će se nastaviti sa izgradnjom nove interkonekcije, kao što je interkonekcija Srbija-Severna Makedonija, gde će Srbija moći da se poveže na izvore gasa u Grčkoj.

- Grčka sledećeg meseca pušta u rad terminal tečnog gasa u Aleksandropolisu i mi smo već rezervisali određene kapacitete na godišnjem nivou koje ćemo moći da dopremamo preko gasovoda Srbija-Bugarska, koji smo završili u decembru, a moći ćemo kada se završi, a biće to pre početka EXPO i preko gasovoda Srbija-Severna Makedonija - rekla je ona.

Dodala je i da je plan da se naftovod sa Mađarskom uradi pre EXPO 2027.

- Počeo je rad na tehničkoj dokumentaciji, izgradnja će biti fazna. Pričamo o 150 miliona evra ulaganja i 128 kilometara naftovoda od Novog Sada do mesta Alđe u Mađarskoj.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni970

    22. januar 2024 | 12:27

    Može im se kad nas deru,pred obračun gasa iz m³ u kwh pričao je stručnjak koji je gostovao na N1 da koeficijent za to ne bi smeo biti veći od 9,0 a kod nas u N.Pazovi firma Feromont drži koeficijent 11,5. Pa vidite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>