• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Srbija dobija novih 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica"

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naveo je šta će sve od projekata biti završeno ove godine

  • 0
gradnja Foto: Facebook / Горан Весић

- Realizacijom planova iz programa “Skok u budućnost – Expo 2027” Srbija ulazi u red srednje razvijenih zemalja u kojoj ljudi mogu pristojno da žive od svog rada - izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, i dodao da je najvažniji projekat iz tog programa, koji se tiče resora na čijem je čelu, izgradnja 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Vesić je rekao da će ove godine biti završeno novih 166 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, i naveo da će prvo biti završena deonica Šabac-Loznica dužine 54 kilometra, a potom i Moravski koridor u dužini od 46 kilometara, odnosno deo od Preljine do Adrana, čime će na mrežu auto-puteva i brzih saobraćajnica biti povezani Kraljevo i Trstenik, jer će se od Koševa stići do Trstenika.

- Zatim ćemo uraditi poslednji deo do Valjeva dužine 5,8 kilometara.

Navodi i da će biti urađena deonica Kuzmin-Sremska Rača u dužini od 18 kilometara, deonica Pakovraće-Požega dužine 19,5 kilometara, kao i Dunavski koridor od auto-puta do Požarevca.

- Plan je da se u 2025. godini uradi 68,7 kilometara, od čega će biti završen kompletan Moravski koridor, odnosno novih 38 kilometara, kao i novih 23 kilometara Dunavskog koridora. U 2026. godini će biti završeno ukupno 258 kilometara, od čega će biti završen kompletan Fruškogorski koridor i brza saobraćajnica Slepčević-Badovinci, kao i 24 kilometra autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, to jest deonica od Beograda do Kovačice - rekao je Vesić.

Takođe, naveo je da će biti završena južna obilaznica oko Valjeva, kao i obilaznica oko Kragujevca koja će u 2025. godini biti završena u dužini od 4,3 kilometra, a u 2026. godini 9,5 kilometara. Biće završeno i novih 22 kilometra Dunavskog koridora, do Golupca, čime će taj koridor u potpunosti biti završen.

- Završava se i 50 kilometara brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" od Bačkog Brega do Kljajićeva i od Srbobrana do Bečeja, zatim prva tri kilometra novog puta koji će se graditi od Požege prema Kotromanu, kao i skoro 82 kilometara dela auto-puta “Vožd Karađorđe” od Malog Požarevca, Mladenovca do Aranđelovca i auto-puta “Miloš Veliki” - rekao je Vesić i istakao da je važno da se nastavi sa ulaganjem u zemlju i sa gradnjom.

Podsetio je da je bruto društveni proizvod Srbije 2012. godine bio 33 milijarde evra, dok je plan da 2027. godine bude 92 milijarde evra, a možda i 100 milijardi, ukoliko geopolitička situacija bude povoljna. Kaže da naša građevinska industrija raste i da smo prošle godine imali 52.000 stranih radnika, što je oko 17.000 više nego u 2022. godini.

Ministar je istakao i da je program “Skok u budućnost – Expo 2027” - nacionalni program, koji treba da donese dobro svim građankama i građanima Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>