• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručna praksa za studente u Novom Sadu: Vesić i dekan FTN-a potpisali Sporazum o saradnji

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najavljeno je i da će studenti iz Novog Sada imati dodatnu pogodnost - besplatne karte za brzi voz Soko

  • 1
Goran Vesić Foto: MGSI/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, i dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Boris Dumnić, potpisali su danas Sporazum o saradnji, na osnovu kojeg će praksu u Ministarstvu i preduzećima u tom resoru ubuduće moći da steknu i studenti FTN-a, prvi van Univerziteta u Beogradu.

Obraćajući se studentima, Vesić je izrazio zadovoljstvo što je upravo novosadski FTN prvi fakultet van Beograda sa kojim Ministarstvo potpisuje sporazum o saradnji, navodeći da je jedna od njegovim prvih ideja i inicijativa, kada je postao ministar, upravo bila da se što više fakulteta, studenata, profesora i asistenata uključi u rad na realizaciji brojnih projekata.

"Ako postoji ministarstvo koje radi toliki broj infrastrukturnih projekata i koje u toj meri doprinosi razvoju Srbije, onda je to Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture", podvukao je Vesić i pojasnio da se periodično raspisuju konkursi za stručnu praksu u nekom od sektora Ministarstva ili u nekom od preduzeća, za koju studenti dobijaju nadoknadu od 14.000 dinara mesečno. Najavio je i da će studenti iz Novog Sada imati dodatnu pogodnost - besplatne karte za brzi voz Soko, kako ne bi imali taj trošak prilikom dolaska u Beograd.

"Praksa se priznaje i verujemo da je ovo dobar način da pomognemo da studenti učestvuju u radu na velikim projektima. To će vama pomoći u karijeri, ali i nama da vidimo da postoje ljudi koji bi mogli da nastave da rade u našim preduzećima", rekao je Vesić, navodeći da je do sada u nekoliko ciklusa prakse prošlo više od 100 studenata, te da je 10 studenata boravilo i na praksi u Kini, gde su videli kako se grade pruga za brzine od 300 kilometara na sat, zatim najveća brana i luka.

Goran Vesić Foto: MGSI/Predrag Mitić

Vesić je naveo i da će takve aktivnosti biti nastavljene ne samo sa kineskim, već i sa kompanijama iz drugih zemalja koje rade u Srbiji, poput američkog Behtela, a koje će studentima obezbediti besplatnu stručnu praksu na projektima koje rade.

"U roku od mesec dana ići ćemo sa novim pozivom za 15-ak studenatа, а siguran sam da će ih biti i sa vašeg fakulteta, koji će otići u Kinu, da vide kako se realizuju projekti", rekao je Vesić studentima u Novom Sadu.

Posebno je istakao da izgradnja infrastrukture nije moguća bez nauke. Zahvalio je dekanu Dumniću na saradnji i pozvao studente da se prijave na praksu.

Dekan FTN-a je istakao da je ovaj sporazum veoma važan za taj fakultet, jer otvara još jednu mogućnost za studente da učestvuju u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

"To je od ogromnog značaja za obrazovni sistem, kada se imaju u vidu velike i dinamične promene na tržištu znanja i obrazovanja. Savremeno okruženje nameće potrebu da, praktično, odmah po završetku studija budete osposobljeni za obavljanje kontkretnih projekata i ds se integrišete u poslovne sisteme. Ovo je jedan od načina za to", smatra Dumnić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    24. januar 2024 | 15:48

    " novosadski FTN prvi fakultet van Beograda" - БГ је према градовима у Србији као Вошингтон прега БГ-у...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>