• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta se dešava? Akcije Tesle u oštrom padu, od početka godine vrednost manja za 16 odsto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija je u svojoj prezentaciji za investitore saoštila da bi rast obima prodaje vozila u 2024. godini mogao biti znatno niži od prošlogodišnje stope rasta

  • 0
Električni automobili, Tesla Foto: Nikola Tomić

Akcije američke kompanije Tesla su pale za šest odsto nakon što je firma na svom vebsajtu objavila rezultate za četvrti kvartal koji su ispod očekivanja stručnjaka sa Volstrita.

Prihod Tesle za četvrti kvartal 2023. godine je porastao za tri odsto međugodišnje na 25,17 milijardi dolara, dok su analitičari agencije LSEG (Refinitiv) očekivali veći prihod od 25,6 milijardi dolara, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Prilagođena zarada po akciji Tesle je 71 cent, ponovo ispod očekivanja LSEG koja je predviđala 74 centi po deonici.

Operativna marža Tesle za četvrti kvartal kvartal 2023. godine iznosila je 8,2 odsto, što je manje u odnosu na maržu od 16 odsto iz istog kvartala 2022. godine.

Međugodišnji rast prihoda od prodaje automobila iznosi samo jedan odsto. Kompanija Tesla je u svojoj prezentaciji za investitore saoštila da bi rast obima prodaje vozila u 2024. godini "mogao biti znatno niži" od prošlogodišnje stope rasta jer kompanija radi na lansiranju svog "vozila sledeće generacije" u Teksasu.

Kompanija je upozorila ulagače da se Tesla "trenutno nalazi između dva talasa rasta". Akcije Tesle su od početka godine pale za 16 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>