• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Đedović Handanović: "Nova Vlada će morati da razgovara sa Rio Tintom"

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka je ukazala da je litijum strateška mineralna sirovina za kojom raste potražnja u Evropskoj uniji i svetu zbog energetske tranzicije

  • 4
dubravka đedović Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je gostujući na televiziji da je potrebno na održiv način ekonomski podstaći nerazvijene delove naše zemlje bogate prirodnim resursima, uz puno poštovanje svih standarda zaštite životne sredine.

Ministarka je ukazala da je litijum strateška mineralna sirovina za kojom raste potražnja u Evropskoj uniji i svetu zbog energetske tranzicije i sve veće elektrifikacije saobraćaja, ali da je na nama da sagledamo na koji način možemo da iskoristimo priliku i prirodna bogatstva kojim raspolažemo.

- Srbija je bogata litijumom i drugim rudnim i mineralnim resursima a na nama je da sagledamo na koji način možemo da iskoristimo prirodna bogatstva kojim raspolažemo. Potencijalna eksploatacija litijuma doprinela bi boljitku lozničkog kraja i zapadne Srbije, otvaranju stotina novih radnih u godinama pred nama, sa minimalnom platom od 1.000 evra i značajnom rastu BDP-a. Potrebno je da podižemo nerazvijene delove zemlje bogate prirodnim resursima, ali na održiv način, poštujući sve standarde zaštite životne sredine - rekla je ministarka i dodala da će nova Vlada morati da razgovara sa kompanijom Rio Tinto o projektu „Jadar“.

- Rio Tinto je prisutan u našoj zemlji od 2004. godine, od kada su dobijali dozvole i otkupljivali zemljište. Oni imaju određena prava, pokrenuli su određene sudske procese protiv naše države i o svemu tome moraćemo da razgovaramo sa njima posle formiranja nove Vlade - rekla je ministarka.

- Nismo imali priliku da vidimo Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, niti su održane javne konsultacije i debate o uticaju projekta na životnu sredinu. Postoje međunarodni standardi u rudarstvu koji obezbeđuju kvalitet, sigurnost i beznednost kako bi se obezbedilo održivo rudarstvo - dodala je ona.

Ministarka je ukazala da je Srbija lider u Evropi u proizvodnji bakra i da je otvaranje nove topionice omogućilo više sredstava za lokalnu samoupravu ali i povećanje rasta životnog standarda u Boru i okolini.

- Rudna bogatstva kojim raspolažemo mogu da nas stave na lidersku poziciju u Evropi u eksploataciji ruda, kao što smo u vrhu u proizvodnji bakra zahvaljujući uspešnom poslovanju Ziđin majning grupe, čije su dve kompanije među prva tri izvoznika u Srbiji, koja je otvorila hiljade novih radnih mesta, gde je sada prosečna plata veća od 110.000 dinara.

Otvaranjem nove topionice bakra u Boru, započeli smo proizvodnju katodnog bakra, finalnog proizvoda, što obezbeđuje da ceo lanac vrednosti ostane i proizvodi se u našoj zemlji. To utiče na rast standarda građana u Boru, Majdanpeku u mestima u okolini. Budžeti lokalnih samouprava značajno su povećani i u mogućnosti su da izdvajaju više sredstava za vrtiće, bolnice, lokalne puteve i komunalnu infrastrukturu - rekla je ministarka.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    25. januar 2024 | 15:19

    Srbija je i lider u Evropi po zagađenju vazduha. U godinama koje dolaze zdrava, prirodna hrana će vredeti kao suvo zlato, a mi treba da uništimo plodnu zemlju zbog litijuma koji će da eksploatiše strana firma? Inače u rast BDP-a ulazi i izvoz strane forme koja se nalazi u našoj zemlji. Mi od tog izvoza nemamo ništa. Ako se litijum kopa kod nas imamo rudnu rentu, koja i nije neka, i plate radnika koji bi radili u rudniku. Da li to vredi uništavanja plodne zemlje i trovanja vode? Da ne pominjemo da se već radi na drugim vrstama baterija, a i automobli na vodonik predstavljaju bolje rešenje od ovih električnih. Ako je kopanje litijuma tako sjajno zašto Nemci još uvek nisu otvorili nijedan rudnik, iako imaju veće zalihe litijuma od nas i imaju razvijenu auto-industriju?

  • Toni970

    25. januar 2024 | 14:25

    Pa nek tuže onog koji je potpisao ugovor sa njima,njega lično,a ne državu Srbiju,jer država smo mi koji plaćamo porez,a kad ste potpisivali ugovor nas niko ništa nije pitao.

  • olja

    25. januar 2024 | 15:56

    moze nova vlada do kraja mandata da razgovara sa njima, mogu i ja da im donesem caj,kafu,mi srbi smo dobri domacini, ali od nekog rezultata nece biti nista korisno za rio tinto. narod je jasno i glasno rekao: MRS IZ SRBIJE! i ponovo ce, ako zatreba.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>