• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova odluka Evropske centralne banke: Koliko sada iznosi kamatna stopa?

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnovna inflacija je nastavila da pada, naglasili su

  • 1
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka ostavila je kamatnu stopu na rekordnih 4% i primetila da je osnovna inflacija nastavila da pada, takođe zahvaljujući visokim troškovima zaduživanja.

- Trend opadanja osnovne inflacije je nastavljen, a prošla povećanja kamatnih stopa nastavljaju da se snažno prenose na uslove finansiranja - saopštila je ECB.

Današnjom odlukom, ECB je ostavila stopu koju plaća na bankarske depozite, referentnu vrednost za troškove pozajmljivanja u zoni evra, na 4,0 odsto - što je najviši nivo od osnivanja ECB - i ponovila da će tu ostati neko vreme prenosi Rojters.

- Upravni savet je odlučan da obezbedi da se inflacija vrati na srednjoročni cilj od 2 odsto na vreme - saopštila je ECB.

Na osnovu svoje trenutne procene, Upravni savet smatra da su ključne kamatne stope ECB na nivoima koji će, ako se održavaju dovoljno dugo, dati značajan doprinos ovom cilju.

Pre objavljivanja, investitori su se kladili na to da će ECB početi da smanjuje tu stopu već u aprilu i da to čini na svakom sastanku do kraja godine da bi u decembru ostala na 2,50%-2,75%.

Ali većina kreatora politike ECB-a pokušava da ohladi entuzijazam tržišta, govoreći da je potrebno više podataka, posebno o rastu plata.

Druge dve stope ECB-a su takođe ostale nepromenjene. Bankama će se naplaćivati 4,50% za zaduživanje na nedeljnim aukcijama ECB-a i 4,75% na dnevnim aukcijama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    25. januar 2024 | 20:50

    Сад не бринемо - целе ове године иста каматна стопа за станове.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>