• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Đedović Handanović: Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije

T. U.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministarka je dodala da trgovina, investicije i ekonomska saradnja igraju ključnu ulogu u odnosima dve zemlje.

  • 1
AHK Gala večera Nemačko srpska privredna komora Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je večeras, na drugoj po redu AHK Gala večeri u organizaciji Nemačko-srpske privredna komora (AHK) da je Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije, ali i jedan od najvećih investitora i donatora u Srbiji.

"Nemačke investicije imaju veliki uticaj na rast naše privrede i životnog standarda građana Srbije, a u nemačkim kompanijama koje posluju u našoj zemlji zaposleno je više od 100 hiljada ljudi. Ukupna robna razmena raste iz godine u godinu i ona je značajno porasla u prethodnih nekoliko godina, a 2022. je dostigla čak 8,3 milijarde evra", naglasila je Đedović na AHK Gala večeri organizovanoj u Palati umetnosti pod sloganom Green is The New Art.

Ona je dodala da trgovina, investicije i ekonomska saradnja igraju ključnu ulogu u odnosima dve zemlje.

AHK Gala večera Nemačko srpska privredna komora Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Zahvalni smo Nemačkoj na podršci koju pruža Srbiji, pre svega na evropskom putu, kao i u procesu energetske tranzicije. Srbija i Nemačka uspostavili su klimatsko partnerstvo u cilju podrške naše zemlje u sprovođenju zelene agende Evropske unije", istakla je Đedović.

Đedović se osvrnula na naziv Gala večeri "The Green is New Art" i istakla da u svakom obraćanju promoviše zelenu agendu, zelenu tranziciju, obnovljive izvore energije, energetskoj efikasnosti.

Ona je istakla da Srbija, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, deli evropsku viziju kada je reč o tome kako vidi budućnost energetskog sektora, pre svega u smislu težnji za dekarbonizacijom i osiguravanjem dovoljno zelene energije za stabilan nastavak priliva investicija.

"Bez dovoljno zelene energije nećemo moći ni da nastavimo da privlačimo strane investicije u onoj meri u kojoj to želimo i zato je to ključan segment naših budućih investicija", rekla je Đedović.

AHK Gala večera Nemačko srpska privredna komora Foto: Tanjug/Marko Đoković

Podsetila je da je Nemačka je od 2001. godine obezbedila gotovo 1,5 milijardi evra za razvoj i transformaciju energetskog sektora u Srbiji ka čistim izvorima energije, od čega veliku korist ima lokalno stanovništvo i ekonomija.

Ministarka je ukazala i na to da Ministarstvo Rudarstva i Energetike uspešno sarađuje sa nemačkim partnerima na raznim projektima koji imaju za cilj da nadomeste upotrebu fosilnih goriva i vode modernizaciji daljinskog sistema grejanja, unapređenju energetske efikasnosti, što značajno utiče na veću zaštitu životne sredine i kvalitet života građana u lokalnim sredinama.

"U takve projekte spadaju i prelazak na biomasu toplana u Majdanpeku, Novom Pazaru, Malom Zvorniku, Priboju i mnogim drugim gradovima. Zatim, energetska sanacija Vojnomedicinske akademije, jedne od najvažnijih zdravstvenih ustanova naše zemlje, ali i jačanje prenosne mreže i povezivanje sa susedima i Evropom kroz transbalkanske koridore", rekla je Đedović.

Dodala je da u ponedeljak biti potpisana jedna od većih donacija i to upravo sa Nemačkkom za izgradnju vetroparka u Kostolcu u vrednosti od 30 miliona evra.

AHK Gala večera Nemačko srpska privredna komora Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Uverena sam da će naša saradnja uspešno se nastaviti i u narednom periodu. Nema sumnje da će i Nemačko-srpska privredna komora nastaviti da igra izuzetno važnu ulogu u ovoj dinamičnoj sinergiji", zaključila je Đedović.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad istakla je da se očekuje da će trgovinska razmena između Srbije i Nemačke dostići nivo od devet milijardi evra što je kako je rekla skoro duplo više od trgovinske razmene iz 2018 godine.

"To su impresivne brojke koje izražavaju svu širinu i dubinu nemačko-srpskog ekonomskog odnosa. Naši ekonomski odnosi zahtevaju čvrstu osnovu za našu zajedničku političku agendu i radujem se nastavku razgovora sa novom Vladom ove godine", naglasila je Konrad.

Konrad je dodala da se posebno raduje potpisivanju ugovora za izgradnju vetroparka u Kostolcu.

Predsednik AHK Milan Grujić rekao je da se Nemačko-srpska privredna komora, već duže od 20 godina ističe kao pouzdan partner pružajući ne samo informacije, već i praktičnu podršku kompanijama članicama kao i novim interesentima iz Nemačke i da igra ključnu ulogu u podršci inicijativama koje su od suštinskog značaja za uspešno poslovanje.

"Ovakav doprinos dolazi i od činjenice da je Nemačka najveći pojedinačni trgovinski partner Srbije i najveći direktni investitor, te da AHK predstavlja interes rastućeg članstva komore koje sada broji već 440 kompanija članica sa preko 100.000 zaposlenih", naglasio je Grujić.

AHK Gala večera Nemačko srpska privredna komora Foto: Tanjug/Marko Đoković

On je dodao da u današnjem globalnom poslovnom okruženju, opšte geopolitičke okolnosti više nego ikad utiču na poslovanje širom sveta, ali da Srbija čak i u takvim ekonomskim okolnostima sve aktivnije i uspešnije radi na jačanju imidža.

"Vlada Srbije u saradnji sa relevantnim institucijama preduzima konkretne korake kako bi stvorila moderno poslovno okruženje koje podržava inovacije, održivost i dugoročni ekonomski rast. Srbija se fokusira na smanjenje administrativnih barijera, unapređenje infrastrukture, zelenu agendu, razvoj obrazovnog sistema i podršku tehnološkom napretku", rekao je Grujić.

Istakao je da ti napori zajedno sa jasnom perspektivom i političkom stabilnošću čine Srbiju atraktivnom destinacijom za investitore koji traže pouzdane partnere, sigurnost, raznovrsne mogućnosti i prosperitetnu budućnost.

AHK Gala večera Nemačko srpska privredna komora Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Predstavljena vizija Srbije budućnosti "Skok u budućnost 2027" trasira, za sve nas koji se u njoj prepoznajemo, veoma ambiciozan i inspirativan put. To je jedinstvena pozitivna aktuelnost koju bi nemačke kompanije trebalo sa pažnjom da savetuju i unaprede sopstvene strategije i planove kako bi iskoristile ove nove mogućnosti za još bolje rezultate i vanredne uspehe", ocenio je Grujić.

Nemačko-srpska privredna komora pripada sistemu nemačkih privrednih komora u inostranstvu - i sa preko 400 kompanija članica predstavlja najveću bilateralnu privrednu komoru u Srbiji, kao i platformu za kontakte između nemačkih, srpskih i internacionalnih kompanija.

Nemačko-srpska privredna komora Srbija zastupa interese kompanija članica, pruža informativnu podršku za njihovo poslovanje i zalaže se za razvoj i unapređenje nemačko-srpske trgovine i saradnje u svim privrednim aspektima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. januar 2024 | 08:27

    NEMACKA JE NAJVECI EKONOMSKI PARTNER SRBIJE A I NAJVECI PROTIVNIK ULASKU SRBIJE U EU KAO I DONATOR ORUZJA VELIKOJ ALBANIJI!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>