• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobra vest za mala i srednja preduzeća, potpisana nova kreditna linija: Vrednost 50 mil. evra

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Specifičnost ove kreditne linije je i plan da se najmanje 30 odsto ukupnog iznosa plasira kroz kredite privredi koji će imati za cilj pokretanje i realizaciju „zelenih“ investicija

  • 0
Rukovanje, pozdravljanje Foto: Pixabay.com

AIK Banka potpisala je ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditnoj liniji u vrednosti od 50 miliona evra, koja je namenjena jačanju poslovanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji i realizaciji brojnih investicionih projekata.

Specifičnost ove kreditne linije je i plan da se najmanje 30 odsto ukupnog iznosa plasira kroz kredite privredi koji će imati za cilj pokretanje i realizaciju „zelenih“ investicija, odnosno realizaciju razvojnih projekata koji će kompanijama na različite načine omogućiti odgovornije i ekološki održivije poslovanje, navodi se u zvaničnom saopštenju banke.

- Izuzetno nam je drago što će AIK Banka u saradnji sa EBRD u narednom periodu nastaviti sa još proaktivnijim ulaganjem u razvoj i jačanje domaće privrede. Ova kreditna linija ima za cilj da mnogim malim i srednjim preduzećima omogući jednostavniji i lakši pristup izvorima finansiranja, što će u mnogome uticati na njihovo poslovanje, otvaranje novih radnih mesta, kao i njihovo jačanje na domaćem, ali i na inostranim tržištima - istakao je Petar Jovanović, predsednik Izvršnog odbora AIK Banke.

Prema njegovim rečima, AIK Banka će zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji omogućiti kompanijama da modernizuju i inoviraju svoje poslovanje, da ga učine ekološki održivijim, kao i da značajno unaprede svoju produktivnost i konkurentnost.

- Kreditna linija za koju je danas potpisan ugovor će dodatno ojačati finansijske kapacitete AIK Banke i omogućiće našem novom partneru da nastavi sa podrškom realnoj ekonomiji u Srbiji. Zahvaljujući tome, mala i srednja preduzeća će imati bolji pristup finansiranju projekata i to će im omogućiti da dodatno rastu, ulažu u „ozelenjavanje“ poslovanja, kao i da se sve više razvijaju - objasnila je Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD za finansijske institucije na području Zapadnog Balkana i Istočne Evrope.

Mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu srpske privrede, obezbeđuju više od dve trećine radnih mesta u zemlji i sa gotovo 56 odsto učestvuju u nacionalnom bruto društvenom proizvodu.

Imajući u vidu važnost ovog sektora, AIK Banka već tradicionalno pruža veliku podršku njegovom razvoju, ali i stalnom stvaranju boljih uslova za njegov dalji razvoj i jačanje, dodaju.

"Istom cilju je, kroz različite projekte i programe, posvećena i Evropska banka za obnovu i razvoj. EBRD je kao vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do sada je uložila više od 8,8 milijardi evra kroz 347 projekata, od kojih je većina bila posvećena pružanju podrške privatnom sektoru.

Partnerstvo AIK Banke i EBRD još više će doprineti afirmaciji preduzetništva u Srbiji, kao i stvaranju uslova za uspešnije i jednostavnije poslovanje malih i srednjih preduzeća, jačanje njihove konkurentnosti, kao i uspešniji plasman na domaćem i brojnim svetskim tržištima", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>