• 42

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brnabić: Đaci koji su završili školu po dualnom modelu imaju i do 52% veće plate

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prosečna prva bruto plata onih koji su ovaj obrazovni profil u ovoj školi pohađali po dualnom modelu je 100.224 dinara

  • 42
SNS sednica Ana Brnabić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da mladi koji srednju školu završe po dualnom modelu imaju i 52 odsto veću početnu platu od onih koji pohađaju klasično srednje obrazovanje.

"Na nivou Republike, među učenicima koji su srednju školu završili 2023. godine, oni koji koji su se obrazovali po dualnom modelu zaposlili su se sa prvom prosečnom bruto platom u iznosu od 71.986 dinara, a po klasičnom modelu 65.375 dinara", rekla je Brnabić u Palati Srbija na Drugoj godišnjoj konferenciji o obrazovanju, organizovanoj na inicijativu Kabineta predsednice vlade a čiji je cilj, kako je rekla, da se predstavi ono što Vlada Srbije želi da vidi u obrazovnom sistemu jer u 21. veku - veku nauke, tehnologije, kreativnosti i stvaralašta bez jakog obrazovanja nema jake zemlje.

Brnabić je nagalsila da je značajna razlika u početnim platama.

Podsetila je da je u Tehničkoj školi u Valjevu, koja je ujedno i Regionalni trening centar, 235 učenika završilo srednju školu u 2023.

"Među njima, zaposleno je 71,43 odsto onih koji su se obrazovali po dualnom modelu sa prosečnom prvom bruto zaradom od 108.989 dinara, a 26,7 odsto učenika koji su pohađali klasični oblik nastave, sa prvom bruto zaradom od 71.531 dinara", navela je Brnabić i rekla da sve to govori koliko više šasne imaju mladi koji završavaju dualno obrazovanje.

Predsednica Vlade Srbije rekla da je samo među učenicima u toj školi, 52,36 odsto veća plata đaka koji su pohađali dualni model od onih koji su pohađali klasičan.

"Takođe, gledajući jedan obrazovni profil, Monter telekomunikacionih mreža u srednjoj Tehničkoj PTT školi, koji je 2023. godine završio 31 učenik, zaposleno je 66,67 odsto onih koji su bili na dualnom (10 zaposlenih), a 31,25 odsto onih koji su bili na klasičnom modelu (pet zaposlenih)", navela je Brnabić.

Prosečna prva bruto plata onih koji su ovaj obrazovni profil u ovoj školi pohađali po dualnom modelu je 100.224 dinara, a onih koji su isti profil pohađali po klasičnom je 74.465 dinara.

Naglasila je da su to sve podaci koji sasvim jasno govore o uspešnosti dulanog obrazovanja.

"Takve činjenice kazuju da moramo da širimo opseg dualnog obrazovanja, rekla je Brnabić i dodala da je na jačanju dualnog obrazovanja insitiraju sve insitucije i predsednik Srbije", rekla je ona.

Druga godišnja konferencija o obrazovanju, organizovana na inicijativu Kabineta predsednice vlade, održanava se danas u Palati "Srbija" da bi se sumirale realizovani sistemski koraci koje omogućavaju bolje sagledavanje obrazovnog sistema, ali i da se vidi šta je potrebno menjati.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati učinjenog u poslednjih godinu dana od prve godišnje konferencije.

Pored premijerke Brnabić, na skupu su govorili i ministri prosvete Slavica Đukić Dejanović, informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predstavnici Kancelarije za dualno obrazovanje.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati učinjenog u poslednjih godinu dana od prve godišnje konferencije.

Predsednica Vlade Srbije čestitala je svima školsku slavu Savidnadn, i izrazila zadovoljstvo što je baš taj dan prilika da se održi godišinja konfernecija, na kojoj prolaze kroz sve urađeno u jednom od najvažnijhi sekotra u obrazovanju.

Konferencija je ujedno prilika da se predstave koraci za dalje, da se trasira dalji put i prioriteti u obrazovanju, rekla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    27. januar 2024 | 15:14

    Djacima nasa drzava hoce da obezbedi sve moguce najbolje uslove za dalji napredak

  • eva

    27. januar 2024 | 16:48

    Mladi su ambiciozni i država im pruža mogućnost za napredak.

  • Mara

    27. januar 2024 | 15:22

    Kao roditelj sam više nego zadovoljna kada sam pročitala ovu vest.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>