• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kraj jedne ere: "Evergrande" prestaje da postoji, sud naložio stečaj

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sud će imenovati stečajne upravnike koji će upravljati kompanijom i prodati njenu imovinu kako bi otplatili dug

  • 0
evergrande Foto: shutterstock.com

Akcije kineskog investitora u nekretnine, "Evergrande", danas su pale za skoro 20 odsto nakon što je sud u Hongkongu naložio stečaj ove kompanije i time uzdramao građevinski sektor u Kini. Inostrani poverioci firme Evergrande nisu uspeli da postignu dogovor o restrukturalizaciji duga.

Sud će imenovati stečajne upravnike koji će upravljati kompanijom i prodati njenu imovinu kako bi otplatili dug, a nakon toga će "Evergrande", nekada druga najveća kineska kompanija za nekretnine, prestati da postoji.

Likvidacija "Evergrende"-a se uglavnom očekivala, ali ovaj korak će dodatno umanjiti raspoloženje investitora, rekao je glavni direktor za investicije kompanije "Kaiyuan Capital", Brok Silvers.

"Evergrande" je, naime, 18. avgusta 2023. godine podneo zahtev za stečaj u Njujorku, preneo je ranije britanski Ekonomist, dodavši da ta kineska firma duguje poveriocima 300 milijardi dolara.

Godine 2021. prestao je da isplaćuje svoja dugovanja i time pokrenuo krizu na kineskom tržištu nekretnina koja i dalje traje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>