• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

DRI upozorava: Komisije u Javnim preduzećima nisu efikasno obavljale posao

A. B.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 2019. do 2022. godine 20 odsto komisija za revizuju javnih preduzeća nije održalo nijednu sednicu, 75 odsto održalo tri sednice godišnje, a pet odsto više od tri sednice, što ukazuje na neredovnost u radu

  • 0
Revizija, papiri Foto: Shutterstock

U revizijama finansijskih izveštaja Javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija u periodu od 2019. do 2022. godine, kod šest preduzeća utvrđene su nepravilnosti u iznosu od 53 milijarde dinara. Od toga se 33 milijarde odnosi na pogrešnu primenu Međunarodnih standarda i Zakona o računovodstvu, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

Kako navode, kod 19 od 20 Javnih preduzeća utvrđeni su problemi i nedostaci u uspostavljanju i funkcionisanju interne finansijske kontrole što ukazuje da Komisija za reviziju nije efikasno obavljala poslove iz svoje nadležnosti.

"Analizom dostavljenih odgovora 20 javnih preduzeća, utvrdili smo da od njih 19, koja su formirala Komisiju za reviziju, osam nije donelo Poslovnik o radu. Utvrđeno je da je mandat 53 odsto članova trajao preko četiri godine, koliko iznosi mandat članova Nadzornog odbora", rekao je predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović na predstavljanju izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja.

On je istakao da u periodu od 2019. do 2022. godine 20 odsto komisija za revizuju javnih preduzeća nije održalo nijednu sednicu, da je 75 odsto održalo tri sednice godišnje, a pet odsto više od tri sednice, što ukazuje na neredovnost u radu.

Pejović je rekao da je cilj revizije bio da se utvrdi da li komisije za reviziju imenovane u izabranim preduzećima obavljaju svoje nadležnosti na efikasan način.

"Osnivanje i način rada komisije za reviziju JP PEU Resavica, JP Stara Planina i JP Srbijagas nisu uređeni na odgovarajući način zato što postupci predlaganja i izbora predsednika i članova komisije nisu u potpunosti definisani, nije utvrđen mandat komisije, nisu sve komisije donele poslovnik i planove rada i nisu redovno izveštavale Nadzorni odbor o svom redu", istakao je Pejović u zaključku DRI.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>