• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aramco zaustavlja planove za povećanje maksimalnog kapaciteta proizvodnje nafte

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raste zabrinutost vezana za potražnju nafte ubuduće

  • 0
Aramco Foto: Shutterstock

Državna kompanija Aramco, iz Saudijske Arabije, objavila je 30. januara da pauzira planove za povećanje kapaciteta proizvodnje sirove nafte sa 12 miliona barela dnevno na 13 miliona barela dnevno.

Najveći svetski izvoznik sirove nafte je u saopštenju naveo da mu je saudijsko Ministarstvo energetike naredilo da zadrži svoj maksimalni održivi kapacitet na sadašnjem nivou, nekoliko godina, i milijarde dolara od kada je dobio direktivu da poveća proizvodni kapacitet na 13 miliona barela dnevno do 2027.

Aramco, koji je izašao u javnost 2019. godine, nije otkrio razloge za odluku Ministarstva i rekao je da će ažurirati svoje smernice za kapitalnu potrošnju kada njegovi rezultati za celu 2023. budu objavljeni u martu.

Saopštenje od utorka dolazi usred sve veće zabrinutosti oko izgleda za potražnju nafte širom sveta, s obzirom na napredujuću globalnu tranziciju ka dekarbonizaciji koja "baca senku" na dugoročne investicione projekte vezane za fosilna goriva.

Predviđa se da će globalna potražnja za naftom porasti za 2,3 miliona barela dnevno u 2023. godini - na 101,7 miliona barela dnevno, prema godišnjem izveštaju Međunarodne agencije za energiju, objavljenom u decembru.

Međutim, IEA je primetila da to „maskira uticaj daljeg slabljenja makroekonomske klime“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>