• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još jedna zemlja planira da zabrani vejp za jednokratnu upotrebu: Da li to može da zaživi kod nas? (ANKETA)

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predlozi su usledili nakon prošlogodišnje najave zabrane prodaje cigareta svima koji su rođeni 1. januara 2009. godine ili kasnije, u sklopu pokušaja da se stvori "generacija bez dima"

  • 0
devojka vejp dim Foto: Freepik

Velika Britanija planira da zabrani vejpove za jednokratnu upotrebu kao deo plana da smanji rastući broj mladih koji ih koriste, poručili su iz vlade.

Premijer Riši Sunak sugerisao je da će odrasli pušači, koju pokušavaju da prestanu da puše, i dalje imati pristup alternativama pod određenim uslovima. Očekuje se da će zabrana briti primenjena širom Velike Britanije, prenela je vlada.

Već je ilegalna prodaja vejpova za mlade ispod 18 godina, ali jednokratni vjepovi, koji se često prodaju u manjim, šarenijim pakovanjima od onih koje se mogu ponovo puniti - su "ključni pokretač iza alarmantnog porasta vejpinga kod mladih", navodi vlada.

Britanska druženje industrije vejpinga reklo je da su vejpovi pomogli "milionima odraslih da ostave cigarete" i dodali su da će ovakav predlog dovesti decu u rizik da nabavljaju vejpove na crnom tržištu.

Predlozi su usledili nakon prošlogodišnje najave zabrane prodaje cigareta svima koji su rođeni 1. januara 2009. godine ili kasnije, u sklopu pokušaja da se stvori "generacija bez dima".

Bivša premijerka Liz Trus kritikovala je predloženu zabranu, opisujući je kao "duboko nekonzervativnu".

Da li bi u Srbiji zaživela ova mera?

Glasajte

Sekretarka za zdravstvo Viktorija Atkins rekla je za Bi-Bi-Si da je uverena da će novi zakon u vezi sa vejpovima proći u parlamentu do opštih izbora, koji se očekuju ove godine, koji će stupiti na snagu početkom 2025.

Kada se tajming potvrdi, trgovci će imati šest meseci da ga primene.

Lider laburista ser Keir Starmer rekao je da podržava zabranu vejpova za jednokratnu upotrebu, ali je kritikovao ono što je opisao kao dvogodišnje odlaganje vlade u uvođenju zakona. Predlog zakona bi se mogao doneti korišćenjem postojećeg zakonodavstva dizajniranog za zaštitu životne sredine.

Održaće se dalje javne konsultacije kako bi se odlučilo koje ukuse treba zabraniti i kako će se prodavati vejpovi koji se mogu ponovo puniti, saopštila je vlada.

Da bi se sprečila prodaja maloletnicima, biće izrečene dodatne kazne za sve prodavnice u Engleskoj i Velsu koje su uhvaćene da ilegalno prodaju vejpove deci.

I škotska i velška vlada rekle su da će uvesti zabrane, bilo zakonima u svojim parlamentima ili podržavanjem mera širom Velike Britanije. Severna Irska ostaje bez decentralizovane administracije nakon sloma podele vlasti, ali njeno Ministarstvo zdravlja je saopštilo da ima „dugogodišnji strateški cilj“ da bude bez duvana i da će se pripremiti da omogući novim ministrima da donesu odluku o zabrani.

Velika Britanija se pridružuje maloj grupi zemalja koje planiraju da zabrane vejp za jednokratnu upotrebu.

Australija, Francuska, Nemačka i Novi Zeland najavile su slične planove, iako ih je do sada realizovao samo Novi Zeland.

Bilo je i poziva za uvođenje poreza na e-cigarete kako bi se one uskladile sa duvanom, dok su vejpovi u Austaliji dostupni samo na recept.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>