• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Delta Real Estate ulaže 800 mil. evra do 2027. godine: Grade 3 objekta u 2 grada, jedan nazivaju "biserom"

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za Delta holding je 2023. godina bila rekordna godina u poslovanju

  • 1

Uprkos globalnim ekonomskim izazovima, 2023. je bila još jedna rekordna godina za Delta holding koji je ostvario prihod od 860 miliona evra, istakla je Milka Vojvodić CEO i viši potpredsednik za ekonomiju i finansije na današnjem predstavljanju godišnjih rezultata poslovanja. Reč je o rastu od 12 odsto, dok je EBITDA (operativni profit pre oporezivanja) iznosio 88 miliona evra, što je za 18 odsto više u odnosu na godinu dana ranije. U ovoj godini, Delta Holding planira po prvi put prihode preko milijardu evra, odnosno rast od 25 odsto.

- Veoma smo zadovoljni što delimo sa vama još jedan od rekordnih uspeha baš u Sava Centru, koji je kruna veoma uspešne godine iza nas. Ključ našeg uspeha je motivisan tim, znanje i investicije kao značajan pokretač budućeg snažnog razvoja i održivosti. U 2023. godini investirali smo više od 140 milona evra, dok do 2027. godine planiramo preko 900 miliona evra u real estate, poljoprivredu, auto biznis i ekspanziju na nova tržišta našeg e-commece biznisa "Ananas" - dodala je Vojvodićeva.

Delta Holding je u 2023. godini u budžet Republike Srbije uplatio 180 miliona evra. Naredne tri godine biće u duhu ulaganja u real estate, a danas su najavljena tri nova objekta. Jedan u Novom Sadu i dva u Beogradu.

- Tri monumentalna projekta, vredna 800 miliona evra. Imamo ambiciju da Novom Sadu dodelimo ono što mu je falilo, a to je jedan moderan i organizovan poslovni centar. Želimo da Delta Iron bude jedan od najzelenijih zgrada koji je Delta real estate izgradio. Delta Land u Beogradu nalaziće se u centralnoj lokaciji u Beogradu, između ulice Despota Stefana i budućeg novog linijskog parka. Predstavlja jedan kombinovani projekat, kombinaciju stanovanja, poslovanja i maloprodaje. Savremenom kupcu našeg stana omogućićemo da u srcu grada ima pristup jednom velikom dvorištu koje će moći samo on da koristi.

Pojedini objekti ovog projekta nose kulturno dobro, predstavljaju zaostavštinu nekadašnjeg gradonačelnika Miloša Savčića i rekonstrukcijom objekta i pojedinim objektima koji su deo našeg kompleksa odajemo počast čuvenom gradonačelniku, ali i pravimo kombinaciju savremenih elemenata arhitekture sa onim čime Beograd može da se ponosi.

Projekat na Novom Beogradu, biser među našim projektima u srcu Biznis distrikta, 100.000 kvadrata i investicija preko 250 mil. evra... Imaćemo hotel koji će biti spojen sa rezidencijalnim delom, koji će biti servisiran i podržavan od strane hotela. To će biti jedna veoma premijum ponuda u Beogradu - istakla je Angelina Nekić, generalna direktorka Delta Real Estate.

Delta Iron 40.000 kvadrata, investicija vredna 85 miliona evra; Delta Land 300.000 kvadrata, investicija vredna 450.000 miliona evra; Delta District 100.000 kvadrata, vrednost investicije 250 miliona evra

Poslovanje u oblasti hotelijerstva (Crowne Plaza Beograd, Hotle Indigo Beograd, Intercontinental Hotel Ljubljana i novi brend Radisson Collection Old Mill) obeležilo je tokom protekle godine veliki povratak broja gostiju.

Ostvareni su rekordni rezultati Deltinog hotelskog biznisa tokom 2023. godine i ukupan prihod iznosi 39 miliona evra, dok se za ovu godinu planira rast od 14 odsto i ukupan prihod od 42 miliona evra. U 2023. godini najuspešnije rezultate jo stvario hotel Crowne plaza, koji uporedo radi i kompletno se renovira.

Delta Holding je tokom 2023. godine izvršio akviziciju Radisson Colection. Hotel poseduje 236 soba, 8 konferencijskih sala, restoran i trg ispred hotela.

- Tokom naredne godine naš fokus će biti i na dodatnom širenju našeg portfelja i to sa dva dodatna hotela u gradu. Danas ćemo spomenuti samo jedan, InterContinental Beograd, sa 220 soba, prostranim salama, spa centrom i bazenom na poslednjem spratu, restoranom sa panoramskim pogledom na pretposlednjem - istakao je Andrej Sovrović generalni direktor hotela i naglasio da će u tu investiciju biti uloženo 100 miliona evra.

Generalni direktor Delta Agrara Luka Popović rekao je da su u prethodnoj godini započeli investicioni ciklus koji će biti nastavljen u 2024.

- Naredne godine planiramo da investiramo preko 30 miliona evra u tehnologiju i opremu koja će predstavljati osnovu za snažni razvoj - rekao je on. Popović je naglasio da je Delta Agrar započeo proces digitalizacije i da je mapirano više od 90 odsto površina.

- Smatramo da ćemo u narednom periodu imati kompletno digitalizovana polja i da će naša proizvodnja biti ne samo varijabilna setva i đubrenje, već da ćemo raditi berbu jabuka sa robotima - naglasio je on. Podsetio je, da, kada je u pitanju voćarstvo, Delta Agrar predstavlja apsolutnog lidera na tom polju i da u proizvodnji trešanja vide veliki potencijal za izvoz, a da je u proizvodnji jabuka ova kompanija lider u proizvodnji.

Generalna direktorka Delta Auta Aleksandra Đurđević rekla je da je ta grupa eksluzivni uvoznik brendova BMW, Mini, Honda, KTM i Maserati.

- U prethodnoj godini smo prodali 3.835 vozila što predstavlja rast od 28 odsto u odnosu na 2022. Tržište je prvi put nakon pandemije Kovid doživelo oporavak. Zapažen je zaokret kupaca ka premium i luxury vozilima, pre svega BMW-a, a čak 40 odsto prodatih vozila skuplje je od 100.000 evra - navela je ona. Takođe, dodala je da su u toku prošle godine prodata 32 vozila proizvođača Maserati.

Generalni direktor Delta DMD Lazar Petrović rekao je da je ta kompanija jedan od vodećih distributera u regionu i da je ostvarila rast na tržištu Srbije od 24 odsto, a u Crnoj Gori od 15 procenata tokom 2023. godine.

Na događaju je posebno pomenuta platforma Ananas koja je u svojoj drugoj godini poslovanja zabeležila veliki rast, a podatak da je na 94 odsto poštanskih brojeva isporučeno dva ili više paketa to i potvrđuje, rečeno je na konferenciji.

- Ananas e-commerce je i dalje u razvoju, ali beleži fantastične rezultate u drugoj godini poslovanja. Mnogim trgovcima je Ananas postao kanal broj jedan prodaje. U 2024. godini ključna reč za Ananas je ekspanzija - istakla je Marija Desivojević Cvetković viša potpredsednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga i najavila širenje na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    30. januar 2024 | 14:55

    Све успешне српске компаније треба активно да се укључе у планове за Експо 2027. Изградњом и реконструкцијом хотела, пословног простора, уметничких галерија и других садржаја. Од тога ће имати сви користи. А на крају, све остаје будућим генерацијама као симбол наше генерације. И Србије која је победничка.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>