• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poskupljuju državni domovi za stare od 1. februara, evo za koliko

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar Selaković je najavio poskupljenje još u avgustu prošle godine

  • 2
dom za stare Foto: Shutterstock

Cene smeštaja u državnim domovima za stare od 1. februara biće veće za 30 odsto, a cene su poslednji put menjane 2015. godine. Time je, kako navode iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja došlo do situacije da ne mogu da se pokriju osnovni troškovi smeštaja korisnika.

Kako navode, morali su da poskupe cene usluga u državnim domovima, jer bi sa starim cenama "doveli u pitanje funkcionisanje samih ustanova".

- Cena usluge smeštaja ustanova socijalne zaštite nije menjana dugi niz godina, odnosno od 1.10.2015. godine. U međuvremenu došlo je do porasta plata i penzija u Srbiji. Sa dosadašnjom cenom smeštaja nisu se mogli pokriti ni osnovni troškovi smeštaja korisnika. To bi dovelo u pitanje i samo funkcionisanje ustanove. Zbog toga je Ministarstvo izvršilo korekciju postojećih cena usluge smeštaja korisnika - rekli su resornom ministarstvu za Euronews Srbija.

Ministar Selaković u avgustu prošle godine najavio je da će cena smeštaja u staračkom domu biti uvećana.

"Tražićemo najbolji način da to ne bude na štetu građana, na štetu korisnika, ali ćemo morati da povećamo cene smeštaja, jer je najavljeno i povećanje plata negovateljicama kao nekome ko obavlja najteže i najkomplikovanije poslove u samim domovima za smeštaj starih lica", rekao je ministar tada.

Cene smeštaja nisu iste u svim domovima za stare. Cena zavisi od stepena podrške koja je potrebna korisniku, kao i da li je reč o jednokrevetnoj, dvokrevetnoj, trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi. Zapravo razlikuju se cene smeštaja za prvi, drugi, treći i četvrti stepen podrške.

- Najviša cena za smeštaj korisnika je u Gerontološkom centru u Beogradu, gde smeštaj korisnika sa prvim stepenom podrške iznosi 54.144 dinara. Najniža cena za smeštaj korisnika je u Gerontološkom centru Sombor, gde smeštaj korisnika sa četvrtim stepenom podrške iznosi 26.978 dinara - kažu u Ministarstvu.

U državnim domovima za stare, zavisno od ekonomskog statusa korisnika, plaćanje usluga može biti - u celosti iz sredstava korisnika, njegovog srodnika, uz delimično učešće korisnika, njegovog srodnika ili budžeta RS, APV ili JLS i u celosti iz budžeta RS, APV ili JLS.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>