• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi francuski premijer brani poljoprivrednike, uprkos njihovoj blokadi Pariza

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Atalova vlada bi trebalo da objavi nove mere tokom dana ili narednih dana

  • 0
Francuska, protest, poljoprivrednici Foto: Tanjug/AP

Novi francuski premijer Gabrijel Atal branio je danas poljoprivredni sektor u svom prvom velikom govoru u parlamentu, dok je izlagao prioritete svoje vlade, kada je poljoprivredu nazvao "snagom i ponosom" zemlje.

To se događa u jeku protesta farmera koji su danas kampovali na barikadama oko Pariza, iako se francuska vlada nadala da će ih umiriti sa više ustupaka nakon njihovih žalbi na znatno otežane uslove proizvodnje hrane, preneo je Frans 24 (France 24).

"Ne samo što nas poljoprivreda hrani u bukvalnom smislu, već ona predstavlja jedan od temelja našeg identiteta i tradicije", naveo je prvi čovek francuske vlade.

Kako se navodi, Atalova vlada bi trebalo da objavi nove mere tokom dana ili narednih dana.

"Moramo da saslušamo poljoprivrednike, koji brinu za svoju budućnost i egzistenciju“, rekao je on.

Borba poljoprivrednika za bolje plate, manje ograničenja i niže troškove prerasla je u veliku krizu za novog premijera u prvom mesecu nakon što je preuzeo mandat.

Poljoprivrednici su kao nedovoljne odbacili mere koje je Atal prošle nedelje najavio, a vlada im je obećala nove odgovore u toku dana.

Demonstranti su u ponedeljak opkolili Pariz barikadama, koje ugrožavaju saobraćaj, koristeći stotine traktora i gomile bala sena da blokiraju autoputeve do francuske prestonice, a opremljeni su za dužu bitku, sa šatorima i rezervama hrane i vode.

Vlada je najavila raspoređivanje 15.000 policajaca, uglavnom u regionu Pariza, koji bi trebalo da zaustave svaki pokušaj demonstranata da uđu u prestonicu, a oklopna vozila takođe su stacionirana u pariskom centru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>