• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Protest farmera u Štutgartu: Ekskluzivne fotografije za Telegraf, tu je i buldog "s porukom"

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pobuna poljoprivrednika vidljiva je i osetna širom Evrope, a u nešto manjem broju protestuju i vozači, mašinovođe...

  • 0
Štutgart, protesti farmera Foto: Telegraf.rs

Kako to obično biva, potrebno je da "jedan krene", a onda se okuraže i ostali. Takav je slučaj sa farmerima u Nemačkoj, koji protestuju već nedeljama, a onda su krenuli da ih slede i kolege iz Francuske, Belgije i ostalih delova Evrope.

Generalno, farmeri su godinama unazad nezadovoljni zbog uslova u svojim zemljama, a onda je usledila "kap" koja je "prelila čašu". Sadašnji planovi Vlade Nemačke predviđaju da se popust na dizel postepeno ukida u naredne tri godine, tako da od 2027. više ne bi trebalo da bude subvencija za dizel.

Prema Saveznom ministarstvu poljoprivrede, gazdinstva prosečne veličine bi u tom slučaju morala da očekuju dodatne izdatke od oko 1.000 evra za dizel. S druge strane, oslobađanje od poreza na motorna vozila trebalo bi da nastavi da se primenjuje trajno.

Ono što je, takođe, zanimljivo jeste da - prema pisanju medija Dojče vele - nemački farmeri trenutno stoje dobro.

Specijalizovani list „Poljoprivreda danas“ (Agrarheute) čak navodi da je u finansijskoj 2022/23. godini ostvarena "rekordna dobit", a Nemačko udruženje poljoprivrednika takođe prenosi da su rezultati poslovanja na vrhuncu svih vremena.

Ipak, Telegraf je 30. januara 2024. dobio fotografije s lica mesta iz Štutgarta, grada u jednoj od najrazvijenijih regija Nemačke.

Porodična gazdinstva, koja su vlasnicima najvažniji izvor prihoda, dakle više od 50 odsto, ostvarila su promet od 115.400 evra po gazdinstvu, naveo je DW. To je povećanje od 45 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Poljoprivrednici su, ističe se, prvenstveno imali koristi od povećanja cena hrane.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>